10:39:32 28.03.2024
Stiri

Peste șapte MII de micuți din R. Moldova s-au intoxicat cu PRODUSE CHIMICE, inclusiv medicamente, în ultimii cinci ani: Câteva zeci au decedat din această cauză

Social 11.09.2018 16:00 Vizualizări1365 Autor: Ziarul National
Peste șapte MII de micuți din R. Moldova s-au intoxicat cu PRODUSE CHIMICE, inclusiv medicamente, în ultimii cinci ani: Câteva zeci au decedat din această cauză Suntparinte.md
Poză simbol


În ultimii cinci ani, 7 174 de copii din R. Moldova s-au intoxicat cu diverse produse chimice, 25 dintre care au decedat. Cele mai dese intoxicații sunt cu medicamente, alcool, pesticide, gaze, nitrați, acizi etc.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică susțin că mai mult de jumătate din cazuri, 53%, au fost înregistrate în mediul rural. În orașe, mai frecvente sunt intoxicațiile cu medicamente, cum ar fi clonazepam, captopril, enalapril, clorotiazidă, indapamidă, furasemida, alprozalan, clonozepam, diazepam, paracetamol etc., urmate de produsele cosmetice. În mediul rural, mai frecvent sunt înregistrate intoxicații cu pesticide (insecto-fungice), remedii raticide (otravă pentru șoareci), toxine vegetale etc.

Majoritatea intoxicațiilor acute cu medicamente, pesticide, detergenți și alte produse chimice de uz casnic se atestă la copiii de 1 - 5 ani, vârsta la care reflexul „mână-guriță” este dezvoltat bine, iar curiozitatea este sporită în cazul unui acces liber la substanțele interzise. Totuși, în cazurile intoxicațiilor copiilor în vârstă de până la un an, majoritatea sunt provocate de administrarea incorectă a medicamentelor de către părinți.

În rândul adolescenților, intoxicațiile au avut la bază intenții suicidale, mai ales printre cei care trăiesc în familii incomplete sau celor cu labilitate neuro-vegetativă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md