Italia protestează împotriva criticilor „nedrepte” ale ONU în legătură cu tratamentul aplicat migranților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

A spune că Italia are o problemă legată de rasism este „necorespunzător, nefondat și nedrept”, a transmis marți Ministerul de Externe de la Roma, ca reacție la o declarație a noului Comisar al ONU pentru drepturile omului, relatează dpa.

Noul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a spus luni că intenţionează să trimită specialişti în Italia, „pentru a evalua presupusa înmulţire exponenţială a actelor de violenţă şi de rasism împotriva migranţilor, persoanelor de origine africană sau romilor”.

Afirmaţia a stârnit o reacţie dură din partea ministrului italian de interne şi vicepremier Matteo Salvini, care a ameninţat că va răspunde prin tăierea finanţării alocate Naţiunilor Unite de către Roma.

„Italia acordă peste 100 de milioane (de euro) pe an drept contribuţie şi va analiza cu aliaţii utilitatea de a oferi în continuare aceste 100 de milioane pentru a finanţa risipa, delapidarea şi furtul din cadrul unei organizaţii care vrea să le dea lecţii italienilor, având în acelaşi timp (ca membri) ţări care folosesc tortura şi pedeapsa cu moartea”, a spus Salvini, citat de agenţia italiană de presă ANSA.

În comunicatul transmis marţi, Ministerul de Externe nu reia ameninţarea, dar evidenţiază în schimb eforturile Italiei de a salva migranţi pe mare, ajutorul pentru ţările africane şi apelul său la o mai mare implicare din partea UE şi a ONU în criza migraţiei din Mediterana.

De la instalarea, la 1 iunie, a noului guvern populist din Italia, Roma şi-a înăsprit semnificativ politica privind migraţia, interzicând de facto accesul în porturile sale a vaselor de salvare a migranţilor, în timp ce Salvini foloseşte constant o retorică dură împotriva migraţiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...