Când va avea loc următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”. Răspunsul Reprezentantului Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Următoarea reuniune în formatul „5+2” poate fi organizată doar „în temeiul existenței rezultatelor semnificative în procesul de negocieri”. Despre aceasta a declarat Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini, în cadrul unei vizite în țara noastră. Totodată, acesta a remarcat reușitele înregistrate în procesul reglementării conflictului transnistrean, în special în ultimele luni.

La întrevederea cu vicepremierul Cristina Lesnic au participat noul șef al Misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch, consilierul Reprezentantului Special al Preşedinţiei în exerciţiu al OSCE Alfredo Conte și Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova Valeria Biagiotti.

În contextul discuțiilor purtate au fost trecute în revistă ultimele evoluții înregistrate în procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean şi anume gradul de realizare a subiectelor de pe ordinea de zi din așa-numitul pachet „Berlin plus”.

Vicepremierul Cristina Lesnic a specificat că, pe dimensiunea subiectului drepturilor omului în regiunea transnistreană deja au avut loc două ședințe a grupurilor de lucru privind drepturile omului, precum și a fost stabilită agendă de lucru care conține: protecția persoanelor cu dizabilități; protecția drepturilor copiilor aflați în situații de risc, repatrierea copiilor victime ale traficului, prevenirea violenței în mediul Internet; prevenirea și combaterea violenței domestice; protecția persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA împotriva acțiunilor de discriminare/segregare și resocializarea acestora.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost abordată şi situația din Zona de Securitate, precum și evenimentele recente ce au avut loc în perimetrul acesteia.

Noul Șef al Misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch, prezent la ședință, a remarcat că va întreprinde măsurile necesare pentru continuarea dialogului pozitiv existent.

În încheierea întrunirii, viceprim-ministrul Cristina Lesnic a mulțumit oficialului pentru vizita întreprinsă specificând că Chișinăul mizează în continuare pe suportul oferit în contextul reglementării problematicii transnistrene.

După cum s-a convenit, imediat după ședință oficialii au întreprins o vizită în or. Tiraspol, în cadrul căreia domnul Franco Frattini s-a documentat la fața locului cu ghișeele de înregistrare a mijloacelor de transport.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...