(GRAFIC) TOP 20 state în care carburanții sunt cei mai ieftini; Unde este Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimele trei luni, pe fondul căderii masive a prețului la petrol, carburanții s-au ieftinit considerabil în vestul Europei, trend care nu a fost însă resimțit și în Republica Moldova.

În ultimele 3 luni, în țara noastră benzina s-a scumpit cu aproximativ 7%, în timp ce prețul motorinei a scăzut cu 2,5%. Comparativ, în țara vecină, România, în ultimele trei luni prețul motorinei a scăzut cu peste 20%, în timp ce benzina s-a ieftinit cu 10%.

Totuși, nicăieri în lume nu se pot compara prețurile carburanților cu situația din Venezuela, țară aflată în prezent practic în faliment din cauza căderii abrupte a cotațiilor petrolului în ultimele 12 luni.

Astfel, în Venezuela un litru de benzină costă 2 cenți (38 de bani), de departe cel mai mic preț din lume.

În top 20 state în care acest tip de combustibil este cel mai ieftin, regăsim în marea lor majoritate țări care dețin importante resurse de petrol.

TOP 20 state cu cea mai ieftină benzină:

kilotrs

Moldova se află pe locul 55 în lume, între țările cu cea mai ieftină benzină.

În schimb, cea mai scumpă benzină se comercializează în Norvegia, unde un litru de astfel de carburant costă aproape 2 dolari. Iar asta în condițiile în care Norvegia deține în continuare resurse semnificative de petrol.

TOP 20 state cu cea mai scumpă benzină:

sdf

Situația este asemănătoare și atunci când vorbim despre motorină. Cu mențiunea că acest tip de combustibil costă doar un cent în Venezuela.

TOP 20 state cu cea mai ieftină motorină:

fdav

Moldova se află pe locul 66 în topul țărilor cu cea mai ieftină motorină.

La celălalt capăt al topului, cea mai scumpă motorină din lume o regăsim în Marea Britanie, țară în care peste 80% din automobile consumă astfel de combustibil.

TOP 20 state cu cea mai scumpă motorină:

mktor


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...