Ghinionul de a fi născut în Donbas

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Actele de indentitate eliberate de către autoproclamatele republici din regiunea Donbas nu sunt recunoscute nicăieri în lume. Obţinerea documentelor ucrainene este asociată multor piedici, dar nu imposibilă.

Conflictul dintre separatiştii pro-ruşi şi trupele ucrainene îngreunează viaţa populaţiei din estul Ucrainei chiar şi în perioda armistiţiului. Practic, în Donbas, aproximativ 3 milioane de oameni trăiesc într-un mediu legislativ confuz.

Conform legislaţiei ucrainene, locuitorii autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Luhansk sunt cetăţeni ucraineni. Însă în regiunea care nu mai află sub controlul Kiev-ului nu mai pot fi eliberate acte de identitate ucrainene. Iar cele care poartă ştampila autoproclamatelor republici populare nu sunt recunoscute.

Prin urmare, oamenii caută soluţii. Funcţionarii „republicilor populare” au introdus formulare noi. Cuplurile continuă să se căsătorească şi să aducă pe lume copii, însă documentele eliberate în regiune nu sunt valabile şi-n afara „republicilor” Doneţk şi Luhansk.

Obţinerea unor acte de identitate valabile oriunde în lume este posibilă numai în urma depunerii formularelor la autorităţile ucrainene. Iar aici încep problemele: la trecerea „frontierei” oamenii sunt nevoiţi să prezinte un permis de trecere. La oficiile de eliberare a acestor permise sunt cozi uriaşe. Descurajant, dar nu acesta ar fi marele ostacol.

Dacă un copil se naşte într-o maternitate din teritoriile controlate de separatişti, „Ministerul Sănătăţii” al autoproclamatei republici eliberează un certificat nerecunoscut, însă, de către autorităţile ucrainene. „Pentru toate familiile cu nou-născuţi e o mare problemă în a obţine un document ucrainean”, povesteşte o mămică. Aceeaşi problemă este şi-n cazul certificatelor de deces.

Autorităţile ucrainene caută soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Până atunci, toate aceste probleme se rezolvă pe cale juridică.

În aceste condiţii, populaţia afectată caută ajutor pe piaţa neagră. „Paşaportul ucrainean pentru fiica mea m- costat cam 100 de euro. Nu puteam să călătoresc cu ea pentru a-i obţine actul din cauză că nu aveam permis de trecere”, mărturiseşte o femeie din Doneţk. Oamenii din regiune spun că unii intermediari percep sume foarte mari la obţinerea unui paşaport sau buletin de identitate.

Nimeni nu ştie cum se poate obţine un act de identitate ucrainean în teritoriile aflate sub controlul separatiştilor. Susţinătorii noii conduceri au sperat să poată primi rapid acte ruseşti. Dar fiindcă lucrul acesta nu s-a întâmplat, sunt dependenţi de documentele purtând ştampila autorităţilor ucrainene.

Între timp, în nouă circumscripţii ucrainene şi la sediile administraţiei de la Kiev, locuitorii din zonele de conflict pot depune formularele pentru obţinerea paşaportului ucrainean. Serviciul este gratuit. Numai în capitala Ucrainei există 11 asemenea puncte, declară Natalia Şamrai, directoarea Oficiului Paşapoarte Kiev.

„Nu sunt probleme la eliberarea documentelor. Auzim ca oamenii din Donbas plătesc bani grei pe piaţa neagră pentru a-şi primi actele. Aici paşapoartele se fac gratuit. Nu trebuie să apeleze la piaţa neagră şi astfel să susţină corupţia”, adaugă Natalia Şamrai.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...