20:03:57 18.04.2024
Stiri

Deținuții minori vor beneficia de condiții mai bune pentru formare profesională și resocializare

Social 18.03.2015 13:27 Vizualizări2622 Autor: Galina Munteanu
Deținuții minori vor beneficia de condiții mai bune pentru formare profesională și resocializare


Deținuții minori de la Penitenciarul din satul Goian, suburbie a municipiului Chișinău, vor beneficia de condiții mai bune pentru desfășurarea programelor de formare profesională, care au drept scop creșterea ratei de reintegrare cu succes a foștilor deținuți în societate.

Astăzi a avut loc inaugurarea atelierelor recent renovate din Penitenciarul Goian, în care vor fi instruiți viitori cizmari, bucătari, lăcătuși auto, frizeri, precum și pentru alte activități, cum ar fi ceramica, arta fotografică și lucrul în lemn.

„Experiența a arătat că programele de schimbare de comportament, care sunt un element important al conceptului de securitate dinamică, generează rezultate cu impact sporit și contribuie la reducerea riscului de recidivă. Accentul pe interacțiunea cu deținuții minori și asigurarea unui mediu propice pentru formarea profesională și dezvoltarea personală crește încrederea și stima de sine și îi ajută să se pregătească mai bine pentru viața din afara penitenciarului”, a declarat reprezentantul Permanent al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în R. Moldova, Dafina Gercheva.

„Aceste abilități le vor facilita reintegrarea viitoare în societate, în special pe piața muncii. Guvernul României este dispus să ofere în continuare sprijin pentru perfecționarea personalului din penitenciar, precum și pentru diversificarea capacităților folosite pentru dezvoltarea aptitudinilor și abilităților profesionale ale minorilor de la Goian”, a spus Ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca.

Penitenciarul pentru minori Goian este primul din R. Moldova care funcționează în baza conceptului de securitate dinamică, ceea ce înseamnă că personalul penitenciarului observă în mod activ și interacționează frecvent cu deținuții, pentru a-i înțelege mai bine și pentru a evalua riscurile potențiale pe care ar putea să le reprezinte.

Pe moment, 29 de minori își ispășesc pedeapsa în cadrul Penitenciarului din satul Goian. În 2014, zece deținuți minori din acest penitenciar au primit calificarea profesională de cizmar.

De precizat că Guvernul României a oferit asistență de financiară de peste 120 de mii de dolari în cadrul proiectului „Consolidarea formării profesionale a deţinuţilor minori pentru resocializare şi angajare în câmpul muncii după liberare”.

Proiectul a avut drept scop îmbunătățirea condițiile pentru resocializarea și reintegrarea în societate a minorilor deținuți, folosind metode pro-active de intervenţie şi activități de terapie ocupaţională.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md