00:10:02 20.04.2024
Stiri

Fost ministru al Educației: „Motiv de a închide Liceul „Orizont” se caută din 2016. Mi-au adus exemple din Afganistan, Azerbaidjan, țări din Africa...”

Social 08.09.2018 13:04 Vizualizări3922 Autor: Ziarul National
Fost ministru al Educației: „Motiv de a închide Liceul „Orizont” se caută din 2016. Mi-au adus exemple din Afganistan, Azerbaidjan, țări din Africa...”


Autoritățile din Turcia ar fi solicitat închiderea rețelei de licee „Orizont” încă din 2016, dar conducerea Ministerului Educației de atunci s-a opus.

Cel puțin, așa susține fosta ministră liberală a Educației, Corina Fusu, care spune că i se aduceau exemple din state cu o democrație redusă unde fuseseră închise școlile similare.

Potrivit fostei ministre, ancheta care se dorește a fi desfășurată de Parlamentul R. Moldova post-factum este „ipocrizie sfidătoare”, fiindcă soarta celor șapte profesori extrădați este deja „pecetluită”.

„Motiv de a închide Liceul „Orizont” se caută din 2016, Ministerul Educației fiind somat de mai multe ori să-și expună poziția. Poziția a fost una fermă: Liceul „Orizont” este un liceu cu performanțe la învățătură și nu avem temei de a-l închide. Mi s-au adus exemple din Afganistan, Azerbaidjan, țări din Africa, unde rețeaua de școli „Orizont” a fost închisă. I-am explicat părții turce că suntem mai avansați în democrație și nu putem încălca drepturile fundamentale ale omului. Între timp, democrația a pălit tare! Expulzarea din R. Moldova a șapte profesori turci de la Liceul „Orizont” a zguduit multă lume. Știm ce-i așteaptă în țara lor: mii de profesori au fost interogați, condamnați și aruncați în închisori. Ancheta care se dorește a fi desfășurată de Parlamentul R. Moldova, post-factum, este ipocrizie sfidătoare, pentru că soarta celor șapte profesori este pecetluită. Acesta este rezultatul simbiozei Plahotniuc-Dodon”, a declarat Corina Fusu.

Și partidul din care face parte Corina Fusu, Partidul Liberal, a condamnat expulzarea din Republica Moldova a celor șapte profesori de origine turcă de la Liceul Teoretic „Orizont”, viața cărora „a fost pusă în pericol din cauza neglijenței sau relei intenții din partea organelor abilitate ale R. Moldova”.

„Colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate au încălcat grosolan procedura de reținere, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte. La reținerea celor șapte profesori nu a fost prezentată încheierea judecătorului de instrucție cu privire la reținere și arest, a fost grav deteriorată proprietatea privată a persoanelor reținute, cărora nu li s-au explicat drepturile. În procesul reținerii celor șase cetățeni ai Turciei a fost încălcat art. 25 din Constituția R. Moldova, care stipulează că percheziționarea, reținerea sau arestarea persoanelor sunt permise numai în cazurile și în procedura prevăzută de lege, iar persoanele în cauză, inclusiv minorii reținuți au fost bruscați, hărțuiți și intimidați. În timpul reținerii, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), sub pretexte nefondate și neîntemeiate, a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor, i-au expus pericolului de a fi expulzați în Turcia, unde, cu certitudine, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de tortură și tratamente inumane din partea autorităților turcești”.

Într-o declarație făcută publică de PL se arată că solicitarea Turciei, din ultimii doi ani, de a închide Liceul „Orizont” demonstrează o dată în plus faptul că profesorii din rețeaua acestei instituții erau vânați încă de atuci de autoritățile turce.

„Mai mult decât atât, în perioada 2016-2017, Guvernul R. Moldova a respins solicitarea de a închide instituția, dar astăzi autoritățile R. Moldova cedează presiunilor lui Igor Dodon. Este greu de crezut că toate aceste acțiuni au foat întreprinse fără acordul președintelui Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, tot el fiind și vicepreședinte al PDM. Astfel, expulzarea profesorilor de origine turcă s-a făcut cu acordul binomului Plahotniuc-Dodon, care a sfidat inclusiv solicitarea de azil politic în RM, inițiind procedura legală, ceea ce, conform legislației, le asigură dreptul de a nu fi expulzați arbitrar. Partidul Liberal cere Parlamentului RM să creeze de urgență o comisie parlamentară de anchetă pentru a elucida acest caz revoltător, care a pus în pericol viața a șapte persoanae de origine turcă și a lăsat o pată sumbră asupra Republicii Moldova”, sităm din declarația PL.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md