Profesori, părinți și elevi de la liceul Orizont protestează la Parlament// VIDEO

Mai mulți profesori, părinți și elevi care studiază la liceul moldo-turc Orizont protestează la Parlament față de expulzarea profesorilor de la această instituție. Manifestanții scandează „Libertate” , „Să învățăm fără frică” și poartă pancarte cu mesaje în română, engleză, rusă „Ei sunt profesori, nu teroriști” , „Vrem să învățăm în pace”.

Acțiunea are loc după ce ieri, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Amnesty International Moldova, este vorba despre șase persoane de la liceul moldo-turc Orizont, toți de origine turcă, care au fost ridicate de către SIS.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcarea flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Referindu-se la acest caz, ieri seara comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept. „Aştept ca Guvernul Republicii Moldova şi toate autorităţile să respecte statul de drept şi toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johannes Hahn pe pagina sa de Twitter.

Tot ieri, președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a 7 cetățeni străini. El a cerut analiza materialelor și informațiilor cu privire la acest caz și anunțarea rezultatelor audierilor pentru a asigura controlul public asupra acestui subiect.