Astfel, deja cinci fabrici de vinuri din Găgăuzia îşi pot exporta producţia pe piaţa rusească. Este vorba despre  Kazayak Vin, Invinprom, Vinăria Bostavan, Tomai Vineks şi Şardrisvin. 

„Rospotrebnadzor examinează posibilitatea extinderii numărului de fabrici din Găgăuzia care vor putea exporta în Rusia”, se arată într-un comunicat de presă al serviciului sanitar rus.

Potrivit datelor furnizate de Rospotrebnadzor, în prima jumătate a acestui an, autorităţile ruse au verificat 243 de loturi de produse vitivinicole din Găgăuzia, în valoare totală de 2,3 milioane de litri, şase loturi de divin, în volum de peste 19 mii de litri, precum şi 111 de loturi de materiale vinicole, în volum de 2,6 milioane de litri.

Amintim că Rusia a interzis complet importul de vinuri din Republica Moldova din septembrie 2013, motivând că nu sunt respectate cerinţele de calitate.

Restricţiile nu s-au referit însă şi la regiunea transnistreană, iar ulterior Moscova a permis şi unor agenţi economici din Găgăuzia să-şi exporte producţia.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.