(VIDEO) Alimente călcate cu buldozere; Societatea rusă: Sunt acțiuni „nebuneşti, prosteşti şi josnice”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus, Vladimir Putin, a ignorat solicitările a sute de mii de ruși, care au inițiat o campanie de sensibilizare a acestuia, pentru a-l convinge să renunțe la decretul prin care a dispus ca alimentele occidentale ajunse în Rusia să fie distruse.

Joi a început campania de distrugere a alimentelor supuse embargoului, în orașul Belgorod, unde au fost distruse peste 10 tone de brânzeturi.

Pentru distrugerea brânzeturilor, autorităţile au folosit buldozere și un cilindru compactor.

Operaţiunea a marcat astfel un an de la embargoul impus de Moscova importurilor unor produse alimentare, ca răspuns la sancţiunile adoptate de Occident împotriva sa după ce a anexat Crimeea.

Distrugerea alimentelor a provocat un val de furie în rândul activiştilor împotriva sărăciei, care subliniază că ar fi putut să le fie oferite săracilor.

Un compresor a avut nevoie de o oră să distrugă un munte de nouă tone de brânză. Alt lot urma să fie indendiat. Cutii de şuncă au fost, de asemenea, incinerate. Piersici şi tomate urmau să fie distruse cu ajutorul unor tractoare.

Foamete

Lideri religioşi ruşi s-au declaraţi indignaţi de această operaţiune a Moscovei. Unul a catalogat aceste acţiuni ca „nebuneşti, prosteşti şi josnice”.

Rusia a suferit în trecutul recent valuri de foamete notorii, care au afectat milioane de oameni.

Peste 258.000 de oameni au semnat o petiţie online prin care-l îndeamnă pe preşedintele Vladimir Putin să ofere hrana din Occident.

Potrivit autorilor petiţiei, embargoul impus unor produse alimentare a condus la creşterea preţurilor şi la penurii care provoacă dificultăţi reale.

Inflaţia la preţul alimentelor a atins 20%.

Ajutor

Fostul premier rus Mihail Kasianov a declarat că aproximativ 20 de milioane de cetăţeni ruşi trăiesc sub pragul sărăciei. Distrugerea alimentelor respective este, astfel, dovada unui „adevărat triumf al umanismuui” conducerii ruse, a denunţat el ironic.

Uniunea Europeană (UE) oferă ajutoare exportatorilor de produse lactate, de fructe şi legume, pentru a atenua impactul embargoului rusesc.

Comisia Europeană (CE) a anunţat săptămâna trecută că menţine o „plasă de siguranţă” pentru sectorul lactatelor până în martie 2016, iar pentru producătorii de fructe şi legume până în iulie 2016.

Agricultori francezi au blocat drumurile publice, iar în Belgia au avut loc proteste similare. Ei cer preţuri mari pentru produse, subliniind că depun eforturi să rămână în afaceri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...