/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Europarlamentarul Monica Macovei le-a solicitat autorităților din Moldova să intervină pentru a opri deportarea profesorilor turci

missing
07 septembrie 2018, ora 00:28

„Șase profesori turci care lucrează la Chișinău au fost luați de pe stradă sau din școală de trupe speciale și reținuți. Au fost apoi trimiși la aeroportul din Chișinău pentru a fi expulzați în această seară în Turcia. I-am scris imediat deputatului european Andi Cristea -PSD, ca să intervină pentru a opri deportarea lor în Turcia, unde riscă tortură, tratamente inumane, arestarea sau orice îi vine în cap lui Erdogan. Deputatul Andi Cristea este președintele Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, poziție care îl obligă să intervină cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție”, a scris eurodeputatul pe o rețea de socializare. Potrivit ei, Andi Cristea nu a răspuns nici la scrisoare, nici la telefon.

Monica Macovei spune că ulterior a trimis mesajul tuturor membrilor din Comitet și a scris și autorităților din Republica Moldova să intervină pentru a opri deportarea profesorilor turci într-o țară în care viața le este pusă în pericol. „Am scris și raportorului Parlamentului pentru Moldova, care a răspuns, am scris și altor eurodeputați, care au răspuns și au co-semnat scrisori alături de mine”, a menționat europarlamantarul.

Monica Macovei a mai declarat că Convenția Consiliului Europei și Convenția ONU prevăd că este interzisă expluzarea sau deportarea oamenilor în țări în care riscă să fie torturați și supuși la tratamente inumane sau degradante sau să fie pedepsiți pentru opiniile lor politice, inclusiv în dictaturi, „ceea ce se întâmplă în Turcia de când Erdogan a preluat puterea printr-o „lovitură de stat”.

Amintim că, în dimineața zilei de joi, șapte persoane de origine turcă au fost ridicați din stradă sau de acasă, ulterior Serviciul de Securitate și Informații a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Președintele Parlamentului a cerut audieri în Parlament pe acest caz, iar doi deputați au expediat o interpelare la SIS pentru explicații.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram