/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Ancheta privind cazul Skripal: Franţa, Germania, SUA şi Canada susţin concluziile Marii Britanii

missing
06 septembrie 2018, ora 22:51

„Avem deplină încredere în concluziile britanice potrivit cărora cei doi suspecţi erau ofiţeri ai serviciului rus de informaţii militare (…) şi că această operaţiune a fost foarte sigur aprobată la un înalt nivel al guvernului (rus)”, declară liderii celor patru puteri occidentale într-un comunicat publicat de Downing Street şi co-semnat de Londra, la o zi după lansarea unui mandat de arestare europeană împotriva celor două persoane.

„Îi cerem Rusiei să-i furnizeze Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) informaţii complete despre programul său privind Noviciok”, au adăugat ele.

Londra a indicat joi că-l consideră responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei lui Iulia pe 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). Miercuri, premierul britanic Theresa May a afirmat în parlament că atacul a fost întreprins de către doi ofiţeri ai spionajului militar rus GRU.

„Noi am luat deja un ansamblu de măsuri pentru a contracara activităţile GRU procedând la cea mai largă expulzare colectivă de agenţi de informaţii nedeclaraţi”, au subliniat ţările semnatare, referindu-se la expulzările de diplomaţi ruşi care au fost decise după otrăvirea celor doi Skripal. Concluziile anchetei britanice „ne întăresc intenţia de a continua să împiedicăm activităţile ostile ale reţelelor de spionaj străine de pe teritoriile noastre”, se mai spune în comunicat.

Downing Street a precizat că Theresa May a discutat în această problemă cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedintele american Donald Trump, precum şi cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierul canadian Justin Trudeau.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram