/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/FOTO. VIDEO/ RISE: Câte vile are Plahotniuc în străinătate, cum arată și unde se află

missing
05 septembrie 2018, ora 11:43

Acum doi ani, Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, și-a arătat în fața camerelor de luat vederi apartamentul de lux din centrul Chișinăului. În una din vitrine, printre mai multe fotografii, observăm o poză de familie pe fundalul unei vile cu un stil arhitectural distinctiv.

Reporterii RISE Moldova au aflat că această proprietate se află în una dintre cele mai scumpe metropole din lume. Mai exact, în suburbia orașului elvețian Geneva, chiar pe malul Lacului Leman. Potrivit datelor din registrul cadastral al Elveției, casa are o suprafață de circa 450 de metri pătrați, iar terenul – peste cinci mii de metri pătrați, inclusiv o porțiune de lac.

Vila din Geneva Foto: Rise.md

Firma care în 2012 a cumpărat vila cu 31,5 milioane de franci elvețieni de la miliardarul olandez Alfred Balm se numește Mareches SA. Are denumirea străzii unde se află somptuosul imobil. Compania a fost creată cu doar o lună înainte de tranzacție și are statut de societate pe acțiuni anonimă.

Reporterii RISE l-au găsit pe LinkedIn, o platformă care unește profesioniști din întreaga lume, pe fostul manager de proiecte al Mareches SA. Îl cheamă Denis Dmitriev și este originar din Republica Moldova. Dacă îi studiem cu atenție CV-ul, constatăm că practic toată cariera lui profesională este legată de firmele administrate sau controlate de actualul lider PD. A început la Petrom-Moldova, pe când Plahotniuc era directorul general al companiei. A urmat Hotelul Codru, Holdingul Prime Management, Fundația Edelweiss, Asociația Oamenilor de Afaceri și Partidul Democrat.

Din CV-ul lui Dmitriev mai aflăm și despre o altă achiziție în zona lacului, doar că deja pe malul francez. Este vorba tot despre o vilă. Valoarea proiectului – 4 milioane de euro. Într-adevăr, familia Plahotniuc deține o casă chiar pe malul lacului, pe strada Avenue du Vion, în orașul Sciez.

Vila se află într-un cartier rezidențial îngrădit, cu pază la intrare. Casa a fost cumpărată de familia lui Vladimir Plahotniuc încă în 2008, însă nu a fost indicată niciodată în declarațiile sale de avere.

Din 2008 și până în 2011 a figurat direct pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al Oxanei Childescu, soția acestuia. În iulie 2011, vila a fost trecută în proprietatea Sigmateli Ltd, o firmă înregistrată în Cipru. Deși oficial proprietarul s-a schimbat, numele Childescu apare în continuare pe cutia poștală, alături de compania cipriotă.

Vila de pe malul francez al lacului Leman. Foto: Rise.md

Tot din CV-ul lui Denis Dmitriev aflăm că acesta a coordonat investiții și în zona Alpilor francezi. Este vorba despre două cabane, procurarea și renovarea cărora s-a ridicat la circa patru milioane de euro. Am reușit să identificăm una dintre ele. Datele obținute de RISE arată că proprietara cabanei este aceeași Sigmateli.

Firma a obținut avizul de renovare și extindere a casei montane încă în 2012, iar cel care a reprezentat-o în fața autorităților locale franceze a fost Andrian Candu. Mai mult, proiectul de reconstrucție a cabanei a fost realizat de compania de arhitectură la care Dmitriev lucrează în prezent.

Cabana se află la distanțe aproape egale de cele două vile de pe malul Lacului Leman. Din Geneva ne ia aproape două ore ca să ajungem în sătucul montan Les Houches. De aici se deschide o panoramă impresionantă a Mont Blanc-ului, acoperit de zăpadă și pe timp canicular. Mont-Blanc este cel mai înalt vârf din Europa de Vest și separă Franța de Italia.

Cabana de la poalele Mont-Blanc-ului. Foto: Rise.md

Pe lângă proprietățile din Franța, firma cipriotă Sigmateli figurează în acte și proprietara unei vile din România, despre care RISE a relatat încă în noiembrie 2016. Casa se află în Pipera, o zonă rezidențială din nordul Bucureștiului, și are în total aproape 300 de metri pătrați. Înainte ca Vladimir Plahotniuc să se implice direct în politică, vila a fost înscrisă pe numele lui.

Datele cadastrale din România arată că firma cipriotă a cumpărat casa din București cu 1,3 milioane de euro. Tranzacția a avut loc în 2011, Sigmateli fiind reprezentată de Andrian Candu, pe atunci deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Vila din Pipera. Foto: Rise.md

În niciuna dintre declarațiile sale de avere, care cuprind informații despre venituri și proprietăți acumulate în perioada 2008-2014, nu se regăsesc vilele din străinătate. Asta chiar dacă, în momentul în care obținuse fotoliul de ales al poporului, Plahotniuc era proprietar direct al vilei din Franța. Mai mult, după ce a vândut-o companiei cipriote, nu a declarat venitul obținut din tranzacție. Situație practic trasă la indigo și în cazul vilei din România.

Totodată, în perioadă în care a fost deputat, Plahotniuc a declarat un venit oficial de 105 milioane de lei. Convertiți în euro – puțin peste 7 milioane. Sau, de patru ori mai puțin decât valoarea celor patru vile din străinătate.

L-am telefonat pe Vladimir Plahotniuc pentru a-l întreba din ce bani au fost cumpărate proprietățile de peste hotare. Acesta nu a răspuns la apelurile noastre, și nici la mesajele pe care i le-am expediat. Iar purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat ne-a rugat să-i trimitem întrebările prin poșta electronică. Deocamdată nu am primit un răspuns.

Anterior, într-un interviu TV realizat în apartamentul său din centrul Chișinăului, Plahotniuc asigura: „Acum puteți să presupuneți că există o vilă unde locuiesc eu în altă parte și acesta este un apartament doar pentru așa gen de filmări, ca să mă prezint mai modest. Nu am vilă. Asta-i vila mea!”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram