/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Ceartă la un oficiu de stare civilă. Oamenii se plâng că sunt nevoiți să stea în rând ore în șir

missing
04 septembrie 2018, ora 19:36

„Intrați, așezați-vă și așteptați! –Eu nu doar aici am probleme de rezolvat. Și așa ați tras de timp două săptămâni. Se putea de făcut într-o zi. –Doamnă, eu deja reușeam să îndeplinesc un act, în loc să mă cert cu dvs”.

Cu strigăte și mulți nervi. Așa a început ziua la Oficiul Stării Civile din sectorul Botanica. Această femeie, venită cu noaptea-n cap din sudul țării, a stat câteva ore în șir ca să obțină o parte din acte.

„Nu pot obține documentele necesare. Spun că nu sunt cadre suficiente pentru a face totul. Aștept deja două săptămâni. Pe urmă au fost sărbătorile. Astăzi iată rândul. Am nevoie de documente pentru a le face pașapoarte copiilor. Dar deja nu reușesc în termen”.

Alți oameni spun că stau în rând doar pentru a afla lista de acte de care au nevoie.

„Adică de la notar ceva documente trebuiesc, anume de aflat, că în internet nu am găsit toată informția, vă spun sincer. De când s-a făcut cu gov.md, nu e posibil. Toate documentele pe o pagină, și când încerci să intri pe o pagină sau alta nu găsești capătul. Imposibil de sunat, fiindcă nu răspund”, a menționat Natalia Semionova, pensionară.

„Nu este informație aici, uite, biroul e închis. Scrie că e deschis, el e închis, iată, uitați-vă. Am vrut să fac online, dar semnătura electronică costă 350 de lei și nu e logic”, a susținut Alexandru Dubă.

După ce administrația oficiului a observat echipa noastră de filmare, oamenii au fost primiți mai repede, iar biroul încuiat a fost deschis.

„Haideți, eu m-am eliberat, vă primesc eu. Doamna pur și simplu nu este din biroul numărul doi, deja cine este liber”.

Șefa oficiului spune că rândurile lungi la perfectarea actelor au devenit deja o obișnuință, iar vinovați sunt oamenii, care vin toți de dimineață.

„Nu este ceva nou pentru noi. Foarte multă lume nu a cunoscut, adică a fost perioada asta de cinci zile, mulți credeau că noi suntem în vacanță, dar noi am activat. Din cauza asta, marți, astăzi, au hotărât toți să se adreseze la serviciul stare civilă pentru a li se acorda servicii. Chiar săptămâna trecută au fost angajate două cadre, care învață, care lucrează, așa că în limita posibilităților îi deservim pe toți”, a comunicat Natalia Caraman, șefa Serviciului Stare Civilă Botanica.

Deși am văzut și persoane cu nou-născuți, dar și din cei care au solicitat acte în regim de urgență stând la coadă, șefa oficiului spune că ei sunt primiți în afara rândului.

„Care doresc și solicită prestarea serviciilor în timp de o oră sau 24 de ore, nu se dicută despre programare, sunt deserviți în afara rândului”, a precizat șefa Serviciului Stare Civilă Botanica.

Zilnic, la Serviciul Stării Civile Botanica sunt deservite până la 200 de persoane. Despre problema legată de serviciile publice a vorbit anterior și Transparency International, care a făcut un studiu despre reforma administrației publice pentru ultimii doi ani. Experții au ajuns la concluzia că reforma este ineficientă și nu corespunde problemelor din realitate. Până acum, autoritățile de la noi nu au publicat niciun raport oficial despre rezultatele și impactul reformei.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram