09:39:33 23.04.2024
Stiri

Cum să-ți FOLOSEȘTI telefonul acum ca să nu-ți pară rău mai târziu

Știri 04.09.2018 18:30 Vizualizări2342 Autor: Ziarul National
Cum să-ți FOLOSEȘTI telefonul acum ca să nu-ți pară rău mai târziu Sursa: playtech.ro


Smartphone-urile noastre sunt cea mai loială companie. Petrecem ore de-a rândul cu ochii în ecranele lor, ne expunem luminii albastre și, câteodată, sacrificăm compania oamenilor în favoarea celei digitale.

Cu timpul, aceste obiceiuri îți pot afecta sănătatea, însă, din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a evita o parte din efectele negative.

Îmbunătățește-ți postura

Gândește-te cum stai atunci când îți folosești telefonul. Dacă te apleci deasupra ecranului și stai cu gâtul tensionat, s-ar putea să ai probleme în viitor. Studiile arată că această poziție nefirească poate provoca leziuni la nivelul gâtului și coloanei vertebrale.

Todd Lanman, neurochirurg la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles spune că, pe măsură ce ne uităm în telefoane câteva ore pe zi, inversăm curbura tipică a gâtului. El are și un sfat, care ar putea atrage câteva priviri ciudate din partea oamenilor din jurul tău.

Lanman te sfătuiește să îți poziționezi telefonul la nivelul ochilor atunci când trimiți mesaje sau stai pe rețelele sociale. Obiceiul îți permite să stai cu capul drept și umerii înapoi, ca atunci când încerci să ai o poziție corectă din punct de vedere ergonomic la computer. De asemenea, experții îți recomandă să utilizezi telefonul cu ambele mâini.

Desigur, este important să eviți să petreci ore întregi pe telefon, iar dacă ești nevoit să faci asta, asigură-te că faci mici pauze în care, de exemplu, să-ți miști gâtul.

Diminuează-ți lumina albastră

Soarele și dispozitivele digitale produc lumină albastră. Aceste unde sunt benefice, atunci când vin de la soare – ne ajută să rămânem treji în timpul zilei, blocând producția de melatonină a creierului, care ne face să dormim. Dar când lumina care te ține treaz vine de la un telefon, nu mai e chiar atât de bine. Întunericul ne face să adormim în mod normal, iar privitul telefonului interferează cu asta.

În plus, cercetările recente arată că lumina albastră poate afecta semnificativ celulele ochiului. Dacă lumina omoară destul de multe celule fotoreceptoare, se poate ajunge la afecțiuni precum degenerescența maculară.

Din fericire, atât Android cât și iOS au setări care pot reduce expunerea la lumina albastră. Pe un dispozitiv cu Android, trebuie să accesezi Setări > Afișare > Lumină de noapte, iar în cazul iOS mergi la Setări > Afișare și luminozitate > Schimb de noapte (Night Shift). Aceste opțiuni ar trebui să reducă efectele negative ale luminii albastre și să-ți îmbunătățească somnul.

Cu toate acestea, cel mai bun lucru pe care îl poți face înainte de culcare este să nu stai pe telefon.

Gestionează-ți timpul petrecut pe telefon

Una dintre cele mai bune modalități prin care să-ți protejezi sănătatea este să folosești smartphone-ul cât mai rar. Dar nu trăim într-o lume ideală și nici nu credem în fantasme, deci un început bun ar fi să conștientizezi unde se duce timpul tău și cât petreci pe o aplicație și de acolo să reduci, eventual, ce nu te ajută.

Cel mai ușor mod de a face asta este să verifici în setări atât pe Android, cât și pe iOS, bateria. Și dacă nu ai mai făcut asta până acum, vei avea o surpriză. Acolo poți să vezi cât timp ai petrecut pe fiecare aplicație, dar și cât timp ai stat în general pe telefon.

De asemenea, funcțiile de „digital wellness” pot fi utile în acest sens. De exemplu, următorul update al iOS îți va permite să folosești instrumentul de „screen time”, care pe lângă statisticile cu privire la utilizarea telefonului, te va ajuta și să-ți limitezi perioadele de utilizare.

Sursa: playtech.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md