Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De ce a decedat un…

De ce a decedat un nou-născut la Institutul Mamei și Copilului?

Părinții unui copil, născut pe 4 august și decedat pe 5 august, la Institutul Mamei și Copilului, au apelat la presă deoarece, potrivit acestora, medicii refuzau să-i informeze despre motivele decesului pruncului. Reporterul Curaj.TV a filmat declarația părinților și a mers la directorul instituției, pentru a obține o reacție. Părinții au încercat și ei să intre în audiență la șefi, pentru a depune o plângere în legătură cu decesul subit al nou-născutului lor.

Oleg Brega susține că, în timp ce insista să documenteze cazul de deces, reporterul Curaj.TV a fost forțat să nu se implice, fiind chiar sechestrat de angajați în anticamera directorului, Ștefan Gațcan, care, solicitat de Curaj.TV și de părinții pruncului decedat a spus că nu vrea să vorbească, până la constituirea unei comisii speciale care ar investiga cazul. ”Dacă părinții nu vor fi de acord cu concluziile anchetei, se vor putea adresa în judecată… Nu cunosc nimic despre acest caz. Aici se nasc peste 1000 de copii, dar știți că sunt și cazuri incompatibile cu viața”, a spus Gațcan, surprins de Curaj.TV, și a plecat.

Astăzi, la solicitarea ZdG, angajata din anticamera directorului a spus că acesta este plecat și nu știe când va reveni. Doru Dendiu, purtătorul de cuvânt al directorului institutului, a spus că, pe 5 august, Ștefan Gațcan a ordonat constituirea unei comisii care ar investiga cauzele decesului nou-născutului. „Deocamdată sunt cunoscute doar cauzele primare, urmează expertiza medico-legală”, a precizat Dendiu care susține că echipa Curaj.TV nu ar fi o instituție media și nu ar avea dreptul oricând să intre oriunde, într-o instituție medicală. Dendiu a negat că părinții nu ar fi fost informați despre cazul decesului pruncului lor.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al directorului Institutului Mamei și Copilului a expediat următoarea precizare la adresa redacției:
„La 01.08.2015 Mariana L., 20 de ani, a fost internată pentru naștere la Institutul Mamei și Copilului. Nașterea a avut loc pe cale natural, la data de 04.08.2015, ora 5:10, greutatea 2.740. Diagnoza la naștere: sarcina 40 – 41 săptămâni, nașterea 1, prezentație pelvină (cu posteriorul înainte), malformații ale septului osteoarticular. Oligoaminos, asfixia nou-născutului. Copilul a fost resuscitat în sala de naștere și transferat în secția terapie intesivă, unde medicii neonatologi au stabilit diagnosticul de malformații osteoarticulare, asfixie obstreticală, retard de creștere a fătului și sindrom de aspirație a lichidului amniotic. Decesul a survenit la 05.08.2015, ora 7:30, cu diagnosticul clinic final după cum urmează: Malformații osteoarticulare, osteogeneză imperfect, fracture ale oaselor tubular (antebraș și gambă dreaptă, fracture claviculare consolidate). Asfixie obstreticală. Sepsis neonatal precoce (infecție intrauterină) cu complicațiile: sindrom doloric, tulburări metabolice, sindrom CID șoc distributiv pe un fundal de retard de creștere a fătului.

Cazul clinic urmează a fi discutat în comun cu medicii din sectorul primar, după finalizarea expertizei morfopatologice. Referitor la alegațiile postate pe pagina curaj.tv, conducerea IMC contrazice categoric faptul că medicii ar fi refuzat să precizeze, la solicitarea părinților, care este cauza decesului. Menționăm că în astfel de cazuri, tragice și regretabile, sunt instituționalizate proceduri specifice care fac imposibilă acoperirea unor eventuale culpe medicale”.