Anunţul premierului Valeriu Streleţ şi a guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, despre lichidarea celor trei bănci a creat panică pe piaţa bancară şi în rândul cetăţenilor. Mai mulţi beneficiari, care au luat anterior credite de la băncile menţionate, susţin că au fost sunaţi de reprezentanţii băncilor şi că li s-a cerut să restituie creditele în următoarele 24 ore.

Panică

În loc să atenueze panica, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a susţinut joi o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că „preţurile la majoritatea produselor, (inclusiv alimentare), tarifele la combustibil şi impozitele vor creşte peste aşteptări” ca urmare a deprecierii monedei naţionale şi, implicit, a creşterii inflaţiei. Mai mult, guvernatorul a menţionat că creditele oferite de BNM „pentru salvarea celor trei bănci” (aproximativ 15 miliarde de lei moldoveneşti), cu garanţia guvernelor Leancă şi Gaburici, vor fi transformate în „datorie publică internă”, ceea ce înseamnă că vor fi puse în spinarea cetăţenilor. De asemenea, Drăguţanu a profitat de ocazie pentru a-i acuza pe ex-premierii Leancă şi Gaburici de faptul că nu au intervenit pentru a bloca devalizarea celor trei bănci.

Sturza: BNM este „singurul organ de stat responsabil”

Replica a venit din partea unui alt ex-premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. Pe o reţea de socializare, acesta s-a declarat „stupefiat de tupeul guvernatorului Drăguţanu”: „De parcă nu în 'mandatul' lui: 2/3 din activele băncilor moldoveneşti au trecut, într-o formă total netransparentă, sub controlul unor persoane obscure din Federaţia Rusă, care au acţionat concertat şi au devalizat sistemul bancar; s-a furat faimosul miliard de dolari. Atenţie!, în realitate mult mai mult!; s-au spălat peste 20 de miliarde de dolari ai mafiei ruseşti; s-au legalizat banii criminali din lista Magnitsky; auditul băncilor a trecut de la companii cu renume internaţional la una obscură a actualului ministru al Economiei, Stéphane Bridé…; bugetul a garantat acoperirea găurii de la cele trei bănci cu 15 miliarde de lei, bani pe care îi vom plăti toţi noi, cetăţenii Moldovei; s-au redus (furat) rezervele valutare cu aproximativ 1(!) miliard de dolari; leul s-a depreciat de două ori, ceea ce a condus la creşterea dramatică a preţurilor şi tarifelor şi la sărăcirea populaţiei”, a menţionat Ion Sturza. Potrivit lui, anume BNM este „singurul organ de stat responsabil de stabilitatea sistemului financiar, singurul regulator şi controlor” (…), „iar acum lichidăm trei bănci, pentru ca nimic să nu mai iasă la iveală, sub înaltul patronaj al Guvernului şi Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară”.

Tinerii vor fi cei mai afectaţi de sărăcie

Potrivit lui Dorin Drăguţanu, „preţurile la majoritatea produselor vor creşte în acest an mai mult decât se aştepta”, după ce Banca Naţională a Moldovei şi-a revizuit în creştere prognoza inflaţiei pentru acest an, dar şi pentru 2016. El a spus că până la finele anului 2015, rata anuală a inflaţiei se va plasa la nivelul de 9,3%, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de prognoza din luna mai. Preţurile vor creşte şi mai mult în 2016, când BNM aşteaptă o inflaţie de 11,6%, cu 5,2 puncte procentuale mai mult decât se estima anterior. În opinia guvernatorului BNM, cauzele principale care au dus la revizuirea în creştere a prognozelor inflaţioniste sunt prăbuşirea economiei ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei de SUA şi Uniunea Europeană, deprecierea rublei şi hrivnei ucrainene, înăsprirea condiţiilor migraţioniste în Federaţia Rusă, scăderea în continuare a cererii externe şi a remiterilor. De asemenea majorarea excesivă a preţurilor reglementate, fără a ţine cont de scăderea în perspectivă a preţurilor la gazele naturale şi energia electrică, ar putea pune presiuni inflaţioniste suplimentare. Pe piaţa moldovenească, ritmurile de creştere a preţurilor la produsele alimentare se vor accelera, atingând nivelul maxim în primul trimestru al anului 2016, în special din cauza deprecierii monedei naţionale şi a secetei cu care se confruntă în prezent Republica Moldova.

Directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, susţine că dacă prognoza BNM privind creşterea inflaţiei se va adeveri, cel mai mult vor avea de suferit persoanele care plătesc chiria în valută sau achită credite ipotecare: „Cel mai mult vor creşte preţurile la produsele non-alimentare, care sunt preponderent importate. Serviciile, care sunt cu tarife reglementate, ar putea să nu se scumpească, dar asta depinde de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Este evident că există un risc major de creştere a sărăciei, deoarece, pe de o parte cresc preţurile, iar pe de altă parte se depreciază leul. Asta îi afectează direct pe cei care plătesc chiria în valută şi care au luat ipoteci sau plătesc în rate locuinţa”. Potrivit analistului economic, aceşti oameni sunt preponderent tineri. În consecinţă, Moldova s-ar putea confrunta cu un nou val de depopulare.

Atribuţiile băncilor devalizate vor fi împărţite altor bănci

Tehnic, după lichidarea celor trei bănci, conturile de pensii de la „Banca de Economii” vor fi transferate la „Poşta Moldovei”, conturile trezoriale – la alte bănci comerciale (care vor fi selectate de Ministerul Finanţelor prin concurs) şi vor urma negocierile cu alte bănci „în vederea preluării atribuţiilor instituţiilor devalizate”. Potrivit guvernatorului Drăguţanu, depozitele în valoare de peste 3 miliarde de lei vor fi trecute la alte bănci şi sunt acoperite de garanţii de stat. „O dată cu depozitele vor fi transferate şi condiţiile contractuale privind dobânda şi scadenţa”, a precizat Drăguţanu.

Sursa: dw.de