Actualitate

Securitatea alimentară a R. Moldova a fost asigurată, iar preţul grîului a crescut cu peste 30 la sută

Necesităţile de grîu alimentar ale Republicii Moldova sînt estimate la 340 de mii de tone. Circa 65 la sută din recolta adunată în acest an este grîu alimentar, faţă de 40 la sută în anul trecut, a mai menţionat ministrul.

Recolta la hectar a atins 2,8 tone. „Este un rezultat bun, dacă luăm în considerare condiţiile climaterice nefavorabile din toamna anului trecut şi temperaturile destul de ridicate din luna mai 2015”, a spus Ion Sula. Potrivit acestuia, o cantitate de 350-400 de mii de tone de cereale va fi exportată în ţările arabe, Turcia, dar şi statele UE. În prezent Moldova exportă grîu în Marea Britanie şi Italia.

Oficialul a mai notat că preţurile la cereale au crescut faţă de anul trecut. Astfel, preţul la grîu este 2,8-3,0 lei per kilogram, faţă de 1.80-2.20 în anul trecut, iar la orz de respectiv 2.50-2.70 comparativ cu 1.50-1.70 lei per kilogram în anul trecut.

Ministrul Agriculturii a mai declarat că Asociaţia brutarilor a solicitat o majorare a preţurilor la pîine cu pînă la 15 la sută. Ministerul, la rîndul său, a cerut brutarilor să prezinte calculele de rigoare pentru a vedea în ce măsură este justificată solicitarea acestora.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2011 recolta totală de grîu s-a cifrat la 795 de mii de tone, în 2012 – la 495 de mii, iar în 2013 şi 2014 a depăşit un milion de tone.

sursa: moldpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *