Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   DOC/ ONG-urile condamnă comportamentul autorităților…

DOC ONG-urile condamnă comportamentul autorităților în timpul ultimelor proteste de la Chișinău

Organizațiile societății civile își exprimă profunda dezamăgire cu privire la modul în care autoritățile din Republica Moldova și-au exercitat atribuțiile în legătură cu întrunirile publice care au avut loc recent și cer autorităților competente, în special Primăriei mun. Chișinău, Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale, să analizeze și investigheze comportamentul poliției la evenimentele din 26-27 august și 1 septembrie 2018.

În textul declarației, organizațiile solicită explicații publice de ce Primăria și poliția a permis organizarea manifestației Partidului Șor la 26 august 2018 din PMAN, asta deși, conform informațiilor oficiale, au fost confirmate și autorizate doar Adunarea Generală a Cetățenilor, organizată de Comitetul de Rezistență Națională ACUM și Adunarea Consumatorilor, organizată de ONG-ul „Salvgardare”, condus de Maia Laguta.

„Poliția a dat dovadă de un comportament selectiv – nu a asigurat nicio pază persoanelor care au participat la manifestația Partidului Șor, spre deosebire de paza oferită șefului acestui partid, expunându-i pe primii riscului altercațiilor. Indulgența poliției față de manifestanții care au apărut fără vreo declarație prealabilă și lipsa protecției persoanelor care au plecat, ușor identificabile datorită pachetelor primite, este cu atât mai surprinzătoare în contextul în care la 23 august 2018 poliția anunța unul din organizatorii protestului ACUM despre inițierea cauzei penale pentru „pregătiri de dezordini în masă”. În acest caz, din informația publică rezultă că avertizările poliției s-au limitat strict la partidele sau mișcările de opoziție. Pentru evitarea altercațiilor și respectarea libertății de întrunire, poliția și primăria mun. Chișinău ar fi trebuit să ofere Partidului Șor fie un alt loc pentru manifestații, fie o perioadă mai restrânsă, pentru a nu coincide cu celelalte două proteste”, se precizează în textul declarației.

ONG-urile condamnă și restricționarea accesului jurnaliștilor la evenimentele din 26 și 27 august, precum și inacțiunea poliției atunci când reprezentanții partidului Șor au îmbrâncit jurnaliștii.

În textul declarației se mai menționează despre acțiunile întreprinse de poliție atunci când au fost disperați protestatarii de la monumentul Ștefan cel Mare pentru a permite demnitarilor să depună flori de Ziua Independenței, dar și ridicarea ilegală a bunurilor grupului civic de protestatari Occupy Guguță.

ONG-urile s-au arătat îngrijorare și de acțiunile excesive ale poliției împotriva participanților la Marșul Centenar „Condamnăm acțiunile disproporționate și provocatoare ale poliției, care a sechestrat autobuzele și a intervenit în forță, deconectarea luminii în locul desfășurării manifestațiilor și intimidarea participanților prin prezența masivă și înarmată a poliției și trupelor speciale de intervenție”.

Organizațiile civile solicită autorităților să se abțină pe viitor de la acțiuni care creează pericole de altercații între protestatari și respectarea cu bună credință a legislației cu privire la întrunirile publice