Actualitate

Ministerul Mediului: Capitala nu va rămâne fără apă

Potrivit unui comunicat al instituţiei, pe 6 august debitul fluviului Nistru la Dubăsari a constituit 131 m3/s. Volumul de apă, pînă la nivelul de retenție, este suficient pentru a menține debitul ecologic constant al Nistrului, în aval, timp de o săptămînă.

Totodată, Agenția ”Apele Moldovei” s-a adresat cu un demers către conducerea Comitetului de Stat pentru Gospodărirea Apelor din Ucraina pentru a majora debitul rîului Nistru pînă la valorile de 180-200 m3/s. „Rezervele de apă ale lacului de acumulare Dnestrovsk din Ucraina ar fi suficiente pentru menținerea debitului constant al Nistrului”, se arată în comunicat.

Din cauza lipsei îndelungate a precipitațiilor și a gradului înalt de evapotranspirație, începînd cu 3 august în R. Moldova se atestă secetă hidrologică (cod galben). Efectele negative ale acesteia se manifestă prin secarea rîurilor mici, fîntînilor, scăderea considerabilă a nivelului apei în rîurile mari. Nivelul apei în Nistru a scăzut în ultimele două luni de la 11 pînă la 8,4 metri, nivelul critic fiind de 8,3 metri.

În acelaşi timp, specialiştii afirmă că scăderea nivelului apei în perioada caniculară este un fenomen obișnuit și în prezent nu există motive de a declara stare excepțională.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *