Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Unioniștii vor depune plângeri împotriva…

Unioniștii vor depune plângeri împotriva acțiunilor poliției: „Asistăm la niște abuzuri care se fac pe față”

Liderii Alianței pentru Centenar condamnă acțiunile poliției de a maltrata unioniștii și au anunțat că vor depune mai multe plângeri și demersuri în adresa Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău.

Parlamentarul român Constantin Codreanu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este penibil și ridicol modul în care autoritățile din R. Moldova au acționat la evenimentele organizate în cadrul Marii Adunări Centenare. Acesta s-a arătat nedumerit de reținerea unioniștilor la vama Leușeni-Albița, dar și de reținerea celor trei autocare, cărora le-a fost interzis accesul în Piața Marii Adunări Naționale.

„Asistăm la niște abuzuri care se fac pe față. Vorbim despre sechestrarea unor bunuri personale. Adresez un mesaj către Ambasadorul României în R. Moldova, care în acea seară era preocupat de ce se întâmpla la festivalul „Cerbul de Aur”. Am văzut că a făcut ulterior apel către cetățenii români să respecte legislația R. Moldova. M-aș fi așteptat să vorbească despre respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor români și să ceară oficial documente de la forțele de ordine în care să ni se explice de ce cele trei autocare au fost sechestrare. Este prima dată când vedem că autoritățile actuale ale R. Moldova își permit astfel de abuzuri”, a menționat Codreanu.

Deputatul român a mai precizat că va solicita Guvernului României să nu mai finanțeze guvernarea de la Chișinău: „Cer ca banii care vin în R. Moldova să meargă la comunități, nu la Guvern, pentru că aceștia se pierd în buzunarele funcționarilor și ale miniștrilor”.

Liderul Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a declarat în cadrul aceleași conferințe de presă că urmează să adrese un demers în adresa Ministerului Afacerilor Interne pentru a obține informații la următoarele întrebări:

  • Cine este persoana care a apelat Serviciul Unic 112 și a anunțat despre faptul că în autocarele tricolor ale Marșului Centenar sunt substanțe explozive și periculoase?
  • De ce nu a fost adus la cunoștința organizatorilor (așa cum prevede procedura legală) motivul, temeiul și destinația sechestrării autocarelor?
  • Cine a dat ordin sau indicație să fie deplasate autocarele de pe strada Columna (în fața la TRACOM) spre ieșirea din Chișinău și respectiv traseul național R1 (spre Vatra, Strășeni), deși se știa despre riscul și pericolul prezenței substanțelor explozibile și periculoase pentru viață?
  • În baza cărui temei legal au fost obligați cetățenii români să părăsească în regim de urgență hotarele Republicii Moldova, fiind însoțiți de 4 blindate și câte 2 mascați în fiecare autocar?

Liderii Alianței pentru Centenar au mai declarat că își propun să ducă flacăra Unirii în fiecare localitate din R. Moldova și că vor continua să strângă semnături pentru modificarea Constituției României despre unificarea R. Moldova cu România.