Tiraspolul învinuiește Chișinăul de lipsă de respect, după declarațiile lui Streleț

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O întâlnire bilaterală între premierul Valeriu Streleț și liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, nu va avea loc în timpul apropiat, pentru că o întrevedere în acest sens nu a fost discutată și nici planificată, anunță așa-numitul Minister de Externe al regiuneii transnistrene.

Mai mult, așa-numitele autorități de la Tiraspol spun că proaspătul premier al Republicii Molova s-a grăbit să anunțe o posibilă întâlnire cu Șevciuk, în condițiile în care „asemenea formalități se discută la nivel de reprezentanți ai afacerilor politice și apoi, în maniera convenită, se anunță în presă”. „Este o practică care se bazează pe respect reciproc”, arată un document al așa-numitul Minister de Externe.

Totuși, Tiraspolul nu exclude o posibilă întâlnire între cei doi, în condițiile în care, partea transnistreană invocă probleme de ordin economic și social-politic care necesită rezolvare rapidă.

Streleț a declarat în cadrul unei emisiuni că urmează să fie organizată o întâlnire cu liderul de la Tiraspol Evghenii Șevciuk, acesta însă nu a menționat dacă s-a discutat cu partea transnistreană despre această întrevedere.

Fostul premier Chiril Gaburici și liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, au avut o întrevedere la Chișinău, la mijlocul lunii martie curent, imediat după învestire, iar în luna aprilie cei doi s-au întâlnit și la Tiraspol.

În ultimii doi ani, relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului s-au răcit simțitor, după ce cunoscuseră o ameliorare în primii ani de conducere a lui Șevciuk.

Totuși, odată cu criza economică acută în care a intrat Transnistria în ultimele luni, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol au afișat o retorică mai puțin vehementă față de Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...