02:01:02 29.03.2024
Stiri

Cultul religios care a ÎNFURIAT VATICANUL şi care se răspândeşte cu rapiditate. ''Este o blasfemie împotriva religiei''

Știri 02.09.2018 14:00 Vizualizări1297 Autor: Ziarul National


Cultul religios care a ÎNFURIAT VATICANUL şi care se răspândeşte cu rapiditate. ''Este o blasfemie împotriva religiei''

Cultul care îşi are originile în spaţiul latino-american are în jur de 12 milioane de adepţi, iar numărul este în continuă creştere.

Santa Muerte adună adepţi în cel mai ridicat ritm posibil, comparativ cu restul figurilor religioase, relatează Vice.

Ca să fie imaginea şi mai clară, în 2001, acesta era doar un cult clandestin, iar adepţii îţi construiau altare în locuinţa personală. După ce o femeie pe nume Enriqueta Romero a construit primul altar public în Mexic, cultul s-a răspândit cu viteză în ţara sa, în America centrală şi în oraşe cu populaţie latină importantă din Statele Unite precum Los Angeles şi Houston.

De asemenea, Andrew Chesnut, autorul cărţii Devoted to Death, prima carte în limba engleză despre acest cult, susţine că a găsit adepţi şi în zone îndepărtate de Americi, precum Japonia, Australia şi Filipine. Acesta adaugă faptul că „nu există nicio altă mişcare religioasă nouă care să crească cu asemenea viteză”.

Origini

Originile figurii sunt dificil de urmărit. În mare, este o combinaţie între catolicismul colonial spaniol şi credinţele aztece în ceea ce priveşte zeitatea Mictecacihuatl, regina lumii de jos.

Legătura, cel puţin cea de suprafaţă, se poate observa uşor în ceea ce priveşte catolicismul, întrucât cultul conţine multe ritualuri similare cu cele creştine apusene, în timp ce conexiunile cu credinţele pre-creştine sunt mai greu de depistat.

Totuşi, cauza emergenţei din Mexic poate fi explicată, ţinând cont atât de predispoziţia şi fondul cultural al mexicanilor, cât şi de problemele sociale cu care se confruntă ţara, în speţă problema drogurilor şi a multor greutăţi pe care acestea le cauzează.

Cel mai mare altar al Santa Muerte are în componenţă o statuie înaltă de aproape 23 de metri, unde Enriqueta Vargas efectuează nunţi şi botezuri pentru adepţi. Vargas a moştenit acest altar de la fiul său, Jonathan, după ce acesta a fost împuşcat în 2008. Acest tip de violenţă a făcut ca mulţi să asocieze Santa Muerte cu mafia şi cultura narcoticelor. Chiar prima expunere a cultului pentru oamenii obişnuiţi a fost într-o scenă din serialul Breaking Bad, unde Verii, doi asasini care au făcut probleme lui Hank şi Walt, au coborât dintr-un mercedes negru într-un sat unde se găsea o casă cu un altar al lui Santa Muerte în care cei doi au intrat.

Este totuşi o greşeală să fie asociată doar cu criminalii. Lilian, o femeie din Los Angeles, susţine că dorea să se sinucidă, până când a aflat de acest cult.

Pentru adepţi, Santa Muerte are două roluri: de sfânt sau protector şi de înălţare spirituală. În acest sens, Steven Bragg, devenit adept în 2010, explică: „atunci când vine vorba de lucrurile mari, există cele trei motive, reprezentate de trei lumânări: albul este pentru vindecare, pace şi prosperitate. Roşul este pentru dragoste, slujbă şi dreptate. Negrul este pentru „forţele mai întunecate”, precum protecţia de vrăjitorie”. Mai adaugă şi că Santa Muerte „va mişca munţi pentru tine”.

De asemenea, un lucru interesant este că nu trebuie să o venerezi exclusiv pe ea. Nu devine geloasă precum dumnezeul lui Avraam, care doreşte ca adepţii lui să distrugă ceilalţi idoli. De fapt, mulţi adepţi continuă să practice catolicismul, obţinând altfel de favoruri, mai „necurate”, de la Santa Muerte.

Santa Muerte, figură „satanică”, care nu discriminează

Biserica Catolică a luat aceste lucruri în atenţie. În mai 2013, Cardinalul Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical de la Vatican pentru cultură, a condamnat acest cult, numindu-l o „blasfemie împotriva religiei”. Această mentalitate s-a răspândit printre preoţii catolici din Mexic. Chesnut menţionează că „nu trece o săptămână fără să citesc că vreun episcop mexican cu ambiţii să nu o denunţe că ar fi satanică”.

Cu siguranţă, această condamnare de către Biserica Catolică este un factor important în creşterea mare a numărului de adepţi. Acest lucru se întâmplă de fapt din mai multe motive. „Pentru ea (Santa Muerte), nu există absolut nicio barieră, de rasă, sex, orientare sexuală ş.a.”, după cum menţionează profesora Cielo, care a condus congregaţia din Los Angeles în ultimul deceniu şi jumătate. „Este una dintre puţinele forţe pe care le cunosc şi care nu te critică pentru ceea ce eşti, cum arăţi şi ce faci pentru a te susţine”.

Astfel, Santa Muerte adună oameni de toate felurile, de fapt, aceste criterii nu există pentru că în contextul cultului sunt un non-sens - moartea nu face nicio discriminare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md