Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Mesajul Ambasadorului UE în…

VIDEO Mesajul Ambasadorului UE în Republica Moldova, la patru ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb

Astăzi, 1 septembrie, se împlinesc patru ani ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova (DCFTA), parte a Acordului de Asociere. Urmăriți care sunt beneficiile pe care le aduce acest acord și ce oportunități deschide pentru R. Moldova asocierea cu UE.

Într-un mesaj video, Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, precizează că în anul 2018 circa 68% din exporturile R. Moldova au mers pe piața UE, cu 23% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. Iar comerțul bilateral în ultimul an a ajuns la 4 miliarde de euro.

„Exporturile de produse vegetale moldovenești către UE s-au dublat în ultimii doi ani și au atins cifra de 406 milioane de euro. Pe lângă agricultură, a crescut și comerțul cu materiale plastice, textile, metale, mașini, ceramică și jucării. Odată cu adoptarea standardelor tehnice europene de către companiile moldovenești, se vor deschide noi piețe și se va obține o diversificare la nivel mondial”, explică Ambasadorul, Peter Michalko.

https://www.facebook.com/EUDelegationMoldova/videos/2161624000727791/

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător este un acord între UE și Republica Moldova care urmărește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții mutual avantajoase, acordând fiecărei din aceste părți un acces mai bun pe piață, decît ce este oferit altor parteneri de comerț.
Acordul de Liber Schimb urmărește eliminarea taxelor vamale de import (și export, daca există) în comerțul produselor între aceste părți. Acesta are ca scop eliminarea barierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor pe piețele respective.