Mesajele politicienilor de Ziua Limbii Române

De Ziua Limbii Române, politicienii au transmis felicitări cetățenilor, în care au adus omagiu celor care au luptat pentru revenirea la limba română și au menționat importanța acestei zile – o adevărată sărbătoare a identității noastre.

Mesaj de felicitare a fost transmis și de președintele Igor Dodon, care însă a declarat că „limba moldovenească este limba maternă pentru majoritatea absolută a cetăţenilor Moldovei”.

Astfel, în dimineața zilei Partidul Liberal, PLDM, PAS și PPDA au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, în timp ce conducerea de vârf a țării a transmis mesaje de felicitare pe rețelele de socializare.

Președintele Igor Dodon a menționat în mesajul său: „Limba moldovenească – limba maternă pentru majoritatea absolută a cetăţenilor Moldovei, este consfinţită în Constituţia Republicii Moldova în calitate de limbă de stat. Aceasta a fost una din principalele realizări ale procesului de renaştere naţională a poporului moldovenesc.

Limba moldovenească este patrimoniul nostru naţional comun, indiferent de originea noastră etnică. Este foarte important să ne păstrăm limba şi mai ales denumirea sa – aşa cum era numită de către bunicii şi străbunicii noştri, din generaţie în generaţie. Este extrem de important să creăm condiţii pentru ca limba moldovenească să fie învățată de toţi locuitorii ţării noastre”.

Președintele Parlamentului Andrian Candu: „La început era Cuvântul…Acesta era întru început la Dumnezeu…Toate prin El s-au făcut” (Sfânta Evanghelie după Ioan) – Lupta pentru dreptul de a vorbi limba strămoșilor a condus spre independență și ne-a eliberat. Să fim mândri de limba noastră și să ne amintim de cei care au luptat pentru ca astăzi să putem vorbi limba română”.

Premierul Pavel Filip: „În 2013 limba română a revenit la ea acasă, aici, în Republica Moldova, prin decizia Curții Constituționale. Totuși, parcă nu ne-am învățat încă să o apreciem la justa valoare, o mai schimonosim uneori. Putem sărbători limba română nu doar pe 31 august, ci in fiecare zi, încercând să o vorbim corect și învățându-i și pe copiii noștri să facă același lucru. La mulți ani, Limba Noastră cea Română”.

Foto: Agora

Maia Sandu, lidera PAS, a declarat după depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare: „Să ne bucurăm că putem să vorbim limba română, să ne amintim că aici a început lupta pentru alfabetul latin, iar apoi lupta contra regimului de atunci. E s o sărbătoare simbolică. Vom lupta ca limba română să-și găsească locul în Constituție și să luptăm ca să dăm jos acest regim și să trăim într-o țară liberă unde se vorbește limba română”.

Liderul Platformei DA Andrei Năstase: „Felicitări cu ziua limbii române. Limba română ar trebui să ne unească pe toți. Ziua limbii române e în fiecare zi și este peste tot”.

Președinte PL Mihai Ghimpu a menționat după depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare: „Încă nu se simte bine acasă limba română, mai este strânsă la perete de limba rusă. Ceea ce ne-a reușit nouă în acești ani de zile, a fost doar ca limba română a devenit limbă oficială. Și cum se spune: O limbă vorbim, o națiune suntem, o țară să fim”.

Președintele PLDM, Viorel Cibotaru : „Limba Romană – adevărata sărbătoare a identității noastre!”

Președintele PUN Anatol Șalaru: „Se împlinesc astăzi 29 de ani de la revenirea limbii române în Basarabia și asaltul asupra acesteia continuă. Limba română încă nu și-a găsit locul meritat în Constituție iar urmașii fostilor sovietici continuă sa ne intoxice cu existența limbii moldovenești”.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană Iurie Leancă: Limba română este elementul definitoriu al europenității noastre. Și acest lucru nu poate fi contestat de nimeni, nici de Dodon, Jirinovschi, Dughin sau alții ca ei. Anume limba română leagă cele două maluri de Prut mai mult decât toate embargourile, amenințările și presiunile din Est la un loc. Deoarece în aceeași limbă iubim, ne bucurăm, plângem și ne ajutăm”.

Partidul Liberal Reformator: Partidul Liberal Reformator vine cu un mesaj de felicitare şi cu îndemnul de a cinsti limba pe care o vorbim, pentru că este tezaurul cel mai de preţ pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită să fie păstrat cu sfinţenie de generaţiile ce-l primesc. Limba noastă cea română este cartea de nobleţe a ţării, această zi dă suflu tuturor cetăţenilor noştri de a păstra vie limba, cultura, tradiţiile, istoria şi credinţa”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.