Igor Dodon: Este foarte important să ne păstrăm limba şi mai ales denumirea sa

Președintele Igor Dodon a felicitat, astăzi, cetățenii cu Ziua Naţională a Limbii, menționând că este foarte important să ne păstrăm limba şi mai ales denumirea sa –„ limba moldovenească”.

Șeful statului a menționat că „limba moldovenească este patrimoniul nostru naţional comun” și că „este extrem de important să creăm condiţii pentru ca limba moldovenească să fie învățată de toţi locuitorii ţării noastre”.

„Limba moldovenească – acest patrimoniu al strămoşilor noştri – este recunoscută drept limbă oficială în ţara noastră. Limba moldovenească – limba maternă pentru majoritatea absolută a cetăţenilor Moldovei, este consfinţită în Constituţia Republicii Moldova în calitate de limbă de stat. Aceasta a fost una din principalele realizări ale procesului de renaştere naţională a poporului moldovenesc” , se arată în mesajul președintelui.

Totodată, oficialul a menționat că pe teritoriul Moldovei locuiesc reprezentanţi ai mai multor etnii care au drept limbi materne rusa, ucraineana, găgăuza, bulgara, armeana, poloneza, idiş şi alte limbi. Igor Dodon a spus că această diversitate lingvistică întrunește puterea şi frumuseţea societăţii noastre, iar scopul său este de a face tot posibilul pentru a păstra toate limbile şi tradiţiile pe teritoriul Republicii Moldova.

Precizăm că în Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Limbii Române. În decembrie 2013, Curtea Constituțională a decis că limba oficială în Republica Moldova este cea română.

Înalta Curte a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție, iar termenul de limba română este precizat în Declarația de Independență a țării. Totuși, în prezent Constituția mai păstrează noțiunea de limbă moldovenească.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.