S-a decis: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială vor fi lichidate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca de Economii, Unibank și Banca Socială vor fi lichidate, la un acord în acest sens ajungându-se miercuri în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară.

Potrivit guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, procesul de pregătire pentru lichidarea celor trei bănci va dura în jur de două luni. În această perioadă plățile sociale urmează să fie transferate către Poșta Moldovei, iar conturile instituțiilor și depozitele vor fi transferate către alte bănci.

„Procesul deja a început. Pregătirile se fac. Nu este o grabă mare. Pregătim o lichidare ordonată, cu scopul de a asigura depozitele persoanelor fizice și juridice. Garanțiile emise de Guvern în sumă totală de 14,8 miliarde de lei acoperă depozitele. Oamenii nu trebuie să se îngrijoreze”, a declarat Drăguțanu în urma ședinței.

Potrivit acestuia, cele trei bănci au în prezent în jur de trei mii de angajați, care vor fi nevoiți să-și găsească un loc de muncă în alte locuri.

„Decizia de lichidare a acestor bănci este cea mai bună. Atât guvernatorul BNM, cât și Ministerul Finanțelor dar și partenerii internaționali ne-au asigurat de acest lucru”, a declarat și premierul Valeriu Streleț.

Clienții celor trei bănci vor avea dreptul de a-și schimba conturile sau depozitele la orice altă bancă din Republica Moldova.

„Beneficiarul poate să se ducă la banca respectivă, să completeze un formular și în regim online contul său de la Banca de Economii deja se transferă”, a specificat Streleț.

Lichidarea băncilor devalizate a fost și una dintre recomandările Fondului Monetar Internațional, cu care Republica Moldova își dorește să ajungă la un nou acord în această toamnă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...