PAS și PPDA vor depune plângere colectivă la Procuratură împotriva acțiunilor guvernării din 27 august

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM va depune la Procuratura Generală o plângere colectivă împotriva modului în care guvernarea a decis la 27 august să evacueze forțat protestatarii de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Cei care au avut de suferit de Ziua Independenței sunt îndemnați să vină la sediul Partidului Acțiune și Solidaritate și la cel al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr să depună marturii și să aducă probe care ar arăta că au fost victime ale poliției, transmite IPN.

Liderul PPPDA, Andrei Năstase, a mulțumit protestărilor pentru curajul lor de a nu se supune, chiar dacă au fost târâți și întinși pe jos de către polițiști. „Vom acumula toată informația care va sta la baza unei plângeri penale colective împotriva acestei guvernări, împotriva autorităților, pentru modul în care au decis să persecute niște protestatari pașnici, care au avut un singur scop – să demonstreze lumii întregi că în Republica Moldova mai există caractere și că Republica Moldova are viitor prin oamenii săi, iar cei vinovați să fie trași la răspundere”, a spus Andrei Năstase.

Vicepreședintele PLDM, Ion Terguţă, a menționat că în Republica Moldova presa este în mare parte afiliată politic, țara alunecă spre dictatură, iar acest lucru ar trebui să-l cunoască cetățenii. „Rugăm presa în continuare, în special televiziunea publică, să-și facă această datorie și să respecte diversitatea de opinii”, a spus Ion Terguţă.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că, deși conducerea Ministerului Afacerilor Interne și cea a Inspectoratului Național de Patrulare a declarat că va face tot posibilul ca protestul să se desfășoare pașnic, poliția a fost parte la spectacolul organizat de regimul de la guvernare, care a încercat să organizeze acțiuni de provocare a violențelor. Maia Sandu susține că actuala guvernare poate să recurgă doar la forță, dar nu are autoritate.

Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, unde se aflau protestatarii Mișcării de Rezistență Națională ACUM, rămași peste noapte de la protestul de duminică, 26 august, a fost înconjurat de polițiști luni dimineață. Poliția le-a cerut manifestanților să-și schimbe temporar locul evenimentului, până la finalizarea evenimentelor oficiale dedicate Zilei Independenței. Pentru că mulțimea a refuzat să se conformeze, oamenii legii au intervenit în forță și au evacuat protestatarii. Depunerile de flori au avut loc pe fundalul protestelor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...