După migranții africani, Spania luată cu asalt și de cei din America Latină. Numărul refugiaților din Venezuela crește vertiginos

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cele mai multe cereri de azil depuse în Spania în ultimii ani nu vin din Africa sau din Orientul Mijlociu, ci din țările din America de Sud. Numărul refugiaților din Venezuela care caută azil în țară a crescut vertiginos în ultimele luni, anunță cotidianul german DW.

Problemele economice cu care se confruntă Venezuela au condus la un exod masiv al populației. Cei care dispun de resursele necesare pentru a pleca din țară aleg să călătorească spre Europa. În Spania, aplicațiile pentru azil ale venezuelenilor întrec în număr toate celelalte cereri.

,,De trei ani, cei mai mulți dintre cei care caută un loc sigur în care să trăiască provin din Venezuela”, a declarat Maria Jesus Vega, purtătoarea de cuvânt al agenției pentru refugiați a ONU. Aceasta a precizat că venezuelenii au completat peste 4 200 de aplicații în 2016, 10 600 în 2017 și 12 700 anul acesta. Conform departamentului pentru refugiați și azil din Spania, OAR, pe locul doi se află colombienii, urmați de refugiați din Siria.

Creșterea bruscă a cererilor pentru azil ,,este un semnal clar al deteriorării condițiilor de trai din țara sud americană”, a mai spus Jesus Vega.

Ultimul raport al Biroului European de Consultanță pentru Azil arată că doar 100 de cetățeni ai Venezuelei au căutat azil în Uniunea Europeană în 2014, la un an după ce Nicolas Maduro a devenit președintele țării. Până în 2017 cifrele au sărit brusc la 12 020. Pentru diverse motive de factură istorică, lingvistică și culturală, Spania este destinația europeană de top pentru refugiații din Venezuela.

UNHCR estimează că aproximativ 2,3 milioane de cetățeni ai Venezuelei trăiesc în străinătate și că 1,6 milioane dintre aceștia au plecat din țară după 2015.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...