China: 12 ani de pușcărie pentru difuzarea de mesaje anticomuniste

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un inginer chinez care a piratat o rețea de televiziune prin cablu și a difuzat mesaje ostile Partidului Comunist – printre care și imagini de la manifestațiile de la Tiananmen în 1989 – a fost condamnat la 12 ani de închisoare, informează media de stat citate de AFP.

În august 2014, telespectatorii din Wenzhou, estul Chinei, au văzut pe ecranele lor mesajul următor: „Bandiți comuniști! Ați comis prea multe acțiuni rele și acum vinovăția vă chinuie!”.

Un alt mesaj care a perturbat transmisia unui meci de baseball — „prieteni, nu colaborați cu demonii comuniști” — a fost de asemenea raportat autorităților la momentul respectiv.

La puțin timp după aceea, poliția l-a reținut pe Wang Yibo, angajat din Beijing al unei firme care lucra pentru rețeaua de cablu afectată.

Wang Yibo ar fi obținut acces în rețeaua de cablu care deservea 465.000 de deținători de decodoare în regiunea Wenzhou, piratând sistemul pentru a difuza aceste declarații privind autoritățile comuniste, relatează televiziunea centrală de stat CCTV.

El a difuzat și fotografia bărbatului care s-a așezat în fața unei coloane de tancuri la momentul reprimării manifestațiilor studențești din Piața Tiananmen în 1989 — o imagine emblematică cenzurată în China.

Arestat în momentul în care revenea împreună cu familia dintr-un concediu în SUA, Wang Yibo „a mărturisit” după două zile de interogatoriu, a precizat CCTV.

El a fost condamnat luna trecută de un tribunal din Wenzhou, în fața căruia și-a justificat actele prin „dezamăgirea de a nu beneficia de mai multe oportunități profesionale”, a mai menționat CCTV.

Potrivit AFP, în China, televiziunile internaționale difuzate prin satelit sunt blocate regulat în timpul emisiunilor informative sau al altor programe considerate „sensibile” de autorități. Televiziunile chineze sunt la rândul lor cenzurate cu strictețe.

Pedeapsa primită de Wang Yibo intervine în contextul în care Beijingul și-a înăsprit politica de reprimare a vocilor critice din regim, arestând jurnaliști, avocați și simpli bloggeri, notează AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...