Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Rezultatele reformelor, nesatisfăcătoare. Parlamentul…

DOC Rezultatele reformelor, nesatisfăcătoare. Parlamentul European este îngrijorat de situația din R. Moldova

Foto: staticflickr.com

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a dezbătut joi, 30 august, un raport cu privire la implementarea Acordului de Asociere cu UE a R.Moldova. Deși membrii Comisiei salută evoluțiile întregistrate de țara noastră, aceștia susțin că aspectele pozitive sunt umbrite de intervenția politicului în sistemul judecătoresc, anularea alegerilor locale, schimbarea sistemului electoral, precum și investigarea lentă a fraudei bancare.

Foto: 15min.lt

„Rezultatele reformelor aplicate în R. Moldova ar trebui evoluate ca fiind nesatisfăcătoare. Anul trecut s-a adoptat legea electorală, care a stârnit critici din partea Comisiei de la Veneția. Este un mare obstacol în calea transparenței și a procedurilor de organizare a alegerilor. Reforma puterii judecătorești, statul de drept și combaterea corupției trebuie accelerate și continuate. Invalidarea alegerilor rămâne un subiect mare de îngrijorare pentru multe instituții occidentale. UE continuă să își exprime îngrijărările cu privire la reducarea spațiului de exprimare a societății civile. Pachetul de reforme fiscale trebuie analizate aprofundat pentru că ar putea reduce capacitatea R. Moldova de a combate corupția și evaziunea fiscală. Orice plăți macrofinanciare viitoare trebuie făcute numai după ce se vor ține alegerile parlamentare și numai cu condiția ca aceastea să corespundă standardelor internaționale”, a declarat Petras Auštrevičius, europarlamentar ALDE, raportor pentru R. Moldova în cadrul Parlamentului European.

Mai mulți europarlamentari au menționat că schimbările din sistemul electoral sunt în favoarea Partidului Democrat.

Foto: wkimedia.org

„Alegerile locale au fost anulate, fapt ce demonstrează presiunea politică foarte mare exercitată asupra opoziției. Această anulare a alegerilor a arătat că justiția nu este independentă și că oligarhii au o putere mult prea mare. Plata finanțării macrofinanciare trebuie continuată după alegerile parlamentare, doar în cazul în care acestea vor corespunde standardelor internaționale”, a precizat și europarlamentara Sandra Kalniete, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat).

 

Foto: academia.edu

„Plahotniuc și Dodon au vrut să vadă dacă sistemul funcționează, iar când au văzut că acesta este insuficient și au fost anulate alegerile locale, au avut nevoie de timp pentru a-și pune sistemul la punct, motiv pentru care au programat alegerile parlamentare în februarie. Schimbarea sistemului electoral ar putea ajuta democrații să câștige sprijinul de care nu ar beneficia în mod normal. Cred că ar trebui să ne concentrăm mai bine pe transferul de la reformele orientate către instituții, la cele orientate către oameni. Există impresia că banii care vin de la UE merg direct la cei de la putere”, susține expertul Kamil Całus.

Europarlamentarii au mai subliniat dezvoltarea comerțului în R. Moldova, precum și reformele din sistemul financiar care sunt în derulare. În acelați timp, aceștia subliniază că anchetarea fraudei bancare încă este omisă de Guvern, iar reforma justiției are loc într-un ritm lent.

Raportul prezentat în plenul Parlamentului European conține și o propunere de rezoluție prin care  se solicită politicienilor din R. Moldova și sistemului judecătoresc să se alăture eforturilor de reformare a țării și combatere a corupției.

„Parlamentul European regretă neîndeplinirea condițiilor politice cu privire la standardele democratice din R. Moldova, în particular cu privire la modificările legislației electorale naționale, precum și îndepărtarea lui Dorin Chirtoacă de la Primăria municipiului Chișinău și invalidarea alegerilor locale care au fust la suspendarea acordării asistenței macrofinanciare”, se precizează în ciorna rezoluției.

La fel ca și în Rezoluția adoptată în iulie, Parlamentul European își reiterează solicitările cu privire la cercetarea tuturor celor responsabili de frauda bancară din 2014.

Proiectul de rezoluție nu este final, astfel încât europarlamentarii pot veni cu amendamente până pe 7 septembrie.

În luna iulie curent, cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. Parlamentul European și-a reiterat prin intermediul Rezoluției îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice și a respectării drepturilor omului, politizarea excesivă a instituțiilor statului, corupția sistemică, anchetarea insuficientă a fraudei bancare din 2014, și pluralismul limitat al mijloacelor de informare în masă

Foto: staticflickr.com