(foto) USM a achiziționat un microscop modern pentru cercetare. La ce studii va putea ajuta apartul

IMG_2646-1024×768

USM a achiziționat un nou utilaj performant pentru studiul materialelor avansate. Microscopul de Forţă Atomică („AFM” – Atomic Force Microscopy) a ajuns la Chișinău tocmai din Coreea de Sud.

AFM-ul este completat cu calculator performant, care permite achiziția de date în modurile de lucru specificate. Software de achiziție și prelucrare a datelor cuprinde un mod automat de lucru și un mod manual în care utilizatorul controlează direct setările ce preced o măsurătoare, inclusiv: Mod automat de imagistică; Mod manual pentru controlul tuturor funcțiilor și parametrilor pentru baleiajul AFM etc., fiind independent pentru procesarea imagistică, analiză de date și prezentare, precum și permite salvarea datelor într-un format accesibil altor programe de procesare a datelor în unul din limbajele C++, MatLab sau LabView.

De asemenea, Microscopul de Forţă Atomică este de tip modular, având astfel posibilitatea de dezvoltare ulterioară a capacităţilor de cercetare și de upgrade ulterior fără a fi nevoie schimbarea scannerului sau a altei componente ale sistemului de bază cu oricare din următoarele module: Microscopie Magnetica (MFM Magnetic Force Microscopy), Kelvin Probe Microscopy, Microscopie Electrostatică (EFM Electrostatic Force Microscopy), Nanoindentare, Modulare de Forță (FMM), Nanolitografie-SCM (Scanning Capacitance Microscopy), SThM (Scanning Thermal Microscopy), PFM (Piezoresponse Force Microscopy), Celulă Universala (poate fi folosită atât ca celula închisă, cât și deschisă) pentru lucrul în mediul lichid etc.

Acest microscop a fost achiziționat în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii centrelor de cercetare ale Universității de Stat din Moldova: Microscopie de forță atomică în caracterizarea materialelor avansate

Astfel, Microscopul de Forţă Atomică completează lista echipamentului avansat existent de cercetare din cadrul Centrului Regional Interdisciplinar Știinţifico-Educaţional pentru Studiul Materialelor Avansate de la USM.

În ultimii 5 ani la USM au fost realizate investiții de peste 10 milioane lei pentru modernizarea infrastructurii de cercetare, finanțare obținută prin concurs în cadrul proiectelor științifice naționale și internaționale, dintre care circa 3 milioane lei reprezintă cofinanțarea Universității de Stat din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente