Organizația Statelor Americane cere sancționarea regimului din Venezuela

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul general al Organizației Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, a făcut apel marți, la Santo Domingo, ca țările Americii Latine să adopte sancțiuni împotriva regimului venezuelean, pe care l-a calificat drept „dictatură”, relatează AFP.

„Prioritatea în privinţa Venezuelei este ca ţările latino-americane să aplice sancţiuni şi încă şi mai multe sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite”, a declarat Almargo presei, cu ocazia unui forum privind partidele politice organizat de Parlamentul Central-American (PARLACEN) de la Santo Domingo, în Republica Dominicană.

Almagro a enumerat apoi acţiunile adoptate de secretariatul general al OSA împotriva guvernului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, printre care aplicarea Cartei Democratice Interamericane, text semnat de ţările membre ale OSA, printre care Venezuela.

„OSA nu dispune decât de instrumente juridice, iar aceste instrumente au fost aplicate (..) Prioritatea OSA este ca venezuelenii să poată trăi în pace şi democraţie”, a adăugat el.

Luis Almagro, fost ministru de externe al Uruguayului, este cunoscut pentru că îl critică permanent pe Nicolas Maduro. Preşedintele venezuelean îl acuză la rândul său că execută un plan al SUA care urmăreşte să răstoarne guvernul socialist şi să pună mâna pe petrolul din Venezuela.

Secretarul general al OSA a convocat de altfel un panel internaţional independent care, la mijlocul anului, a concluzionat că există „baze suficiente” pentru a vorbi despre crime împotriva umanităţii în Venezuela şi a recomandat trimiterea acestor probe Curţii Penale Internaţionale (CPI).

Experţii au documentat 131 de decese atribuite forţelor de securitate şi unor grupuri armate legate de guvern survenite în timpul unor manifestaţii împotriva lui Nicolas Maduro care, din 2014, au loc în această ţară afectată de o gravă criză economică şi politică.

De asemenea, Luis Almagro a declarat că OSA va continua să se implice în găsirea unei soluţii la criza din Nicaragua, unde peste 300 de persoane au fost ucise începând cu 18 aprilie într-un val de manifestaţii care cer plecarea preşedintelui Daniel Ortega.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...