Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ Cum ambasadoarea R. Moldova…

DOC Cum ambasadoarea R. Moldova în SUA a prezentat protestele din 26 și 27 august de la Chișinău

TV8 a intrat în posesia unei scrisori expediate de către ambasadoarea R. Moldova în SUA, Cristina Bălan, mai multor oficiali americani, dar și Larei Moraru, șefa Departamentului de relaţii externe din cadrul Partidului Democrat, în care vorbește despre protestele din Chișinău din 26 și 27 august, scrie TV8.

În scrisoare Bălan scrie că deși protestul din 26 august, anunțat cu câteva săptămâni mai înainte, trebuia să fie un protest al diasporei, a fost, de fapt, condus de câteva partide din opoziție: PAS, PPDA și PLDM, ultimul, subliniază Bălan, a fost condus de fostul premier Vlad Filat condamnat pentru corupție și implicarea în așa numitul furt al miliardului.

Bălan mai scrie că în PMAN au fost în jur de 12 mii de persoane, care au fost divizați în două grupuri, unul la protestul organizat de PAS, PLDM și PPDA și la contramanifestația organizată de partidul Șor. Ambasadoarea anunță datele oferite de poliție potrivit cărora, la primul protest au fost 6500 de persoane, iar la cel organizat în susținerea lui Ilan Șor, care acum este investigat pentru implicarea în furtul miliardului, cinci mii.

Potrivit scrisorii lui Bălan, participanții la protestul organizat de PAS, PPDA și PLDM au încercat să provoace tensiuni devenind agresivi față de susținătorii Partidului ȘOR (inclusiv, se menționează în scrisoare, doi europarlamentari), însă poliția a intervenit fără a recurge la forță.

Ea mai spune că protestul PAS, PPDA și PLDM a continuat și a doua zi cu câțiva zeci de oameni care au încercat să blocheze accesul oficialilor la statuia lui Ștefan cel Mare, care era parte a manifestațiilor preconizate pentru celebrarea zilei Independenței. Ea mai spune și despre faptul că protestatarii au fost evacuați de poliție după ce aceștia au refuzat să părăsească locul voluntar. Totodată, Bălan menționează că unii analiști politici, dar nu le dă nume, consideră protestele date drept parte a campaniei electorale pentru alegerile din februarie 2019.

Ulterior ea prezintă și reacțiile lui Candu, Filip și a ambasadorului SUA. Scrisoarea integrală făcută publică de TV8, poate fi citită mai jos:

 

Sursa: TV8

Cristina Balan a fost propusă la funcția de ambasadoare a Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii de către democratul Vlad Plahotniuc. Decretul privind numirea în funcție a acesteia a fost semnat de președintele Igor Dodon la 31 mai, iar la 5 iunie curent, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Din aprilie 2017, Cristina Balan este vicepreședinta PDM, responsabilă pentru relații internaţionale şi diplomaţie de partid. Ea este economist şi deţine o diplomă în management din partea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. Vorbeşte fluent limba română, limba rusă şi limba engleză.

Citiți și:

Luxul în care trăiește familia noii ambasadoare a R. Moldova în SUA