Oamenii La La Play. Violoncelistul Dmitrii Iurcik: „Uneori acasă e foarte bine, dar aceasta nu durează mult”

iurcik3

Expediția de muzică academică LaLa Play este în acest an la cea de-a doua ediție. De la început, #diez urmărește activ evoluția expediției și vă face treptat cunoștință cu toți tinerii talentați din echipă. Pe Dmitrii Iurcik îl cunoașteți de anul trecut, un violoncelist ambițios cu o pasiune aparte pentru muzică. Ne-am propus să discutăm cu Dmitrii despre expediția La La Play 2018.

Dmitrii este un violoncelist talentat care a reușit să obțină o experiență foarte bogată în domeniul muzicii. A făcut primii ani de școală la Liceul-Internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, după care s-a transferat la Liceul de Muzică „S. Rahmaninov”. A urmat Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. „Aș dori să fac masteratul, pentru că muzica se învață toasă viața, aici nu este o limită sau un apogeu pe care-l poți atinge, te perfecționezi în fiecare zi”.

„Am concertat în 16 cele mai mari orașe din China”

Între edițiile La La Play a trecut exact un an, timp în care echipa de tineri muzicieni a reușit să evolueze mult. Cea mai memorabilă experiență pentru Dmitrii a fost turneul din China, unde a petrecut trei săptămâni. „Am concertat în 16 cele mai mari orașe din China. Expediția a durat mai mult de 3 săptămâni și am fost împreună cu o orchestră din Italia și România. Am cântat muzică clasică. Publicul acolo e total diferit, e foarte primitor și pe alocuri aveam impresia că muzica clasică răsună în China pentru prima dată”.

iurcik1

La La Play nu e doar despre muzică, e și despre probleme sociale

Ce ține de La La Play, Dmitrii susțină că ambele ediții sunt diferite în ceea ce ține de locații, cauze sociale și echipă. Cert este că acestea expediții în egală măsură l-au învățat să-și iubească viața și să contribuie la îmbunătățirea vieții celor mai puțin fericiți. „Scheletul, adică conceptul în sinea lui e același. Noi mergem și aducem muzica academică unde aceasta încă nu a răsunat. Specificul La La Play este că nu aducem doar muzica, dar și atragem atenția societății asupra unor probleme care persistă aici, în Moldova”.

Expediția de muzică academică este la cea de-a doua ediție și publicul pe parcurs devine din ce în ce mai documentat în materie de muzică, crede violoncelistul. „În ochii celor care vin la concerte se observă faptul că este pentru prima dată când aud muzică clasică. Ceea ce mă bucură este că observ de la un concert la altul mai multă admirație și plăcere în chipurile privitorilor. Lumea începe să se informeze mai mult și vin la concerte din mai multe colțuri ale Moldovei”. Dmitrii amintește că fiind la Duruitoarea, la primul concert, un cuplu de la Edineț a mers zeci de kilometri pentru a le fi alături câteva ore.

iurcik2

Fiecare locație unde au evoluat tinerii muziecieni are specificul său și fiecare cauză socială lasă o amprentă pe membrii echipei. „La Bender, la Cetatea Tighina am fost al doilea an consecutiv, aici era și cel mai numeros public, dar și cel mai informat cumva. Aici am înțeles că dăruim publicului ceva extraordinar, că oamenii sunt interesați să asculte, și ne-au așteptat încă de anul trecut”.

O amprentă emoțională pentru Dmitrii a fost concertul de la internatul psihoneurologic din Bălți. „La început era nițel ciudat, ceva neobișnuit, după mi-a părut cel mai disciplinat public. Înțelegeam că le place și că are un impact concertul nostru, că am făcut, prin intermediul muzicii, un dar oamenilor”.

„Nu-mi văd viitorul fără muzică”

Dmitrii nu-și imaginează viața în afara muzicii. „Nu-mi văd viitorul fără muzică. Visul meu este să mă angajez într-o orchestră renumită și probabil să părăsesc țara. Uneori acasă e foarte bine, dar aceasta nu durează mult. Toată familia mea face muzică, acum tata și fratele sunt în Brazilia angajați într-o orchestră, iar eu aștept locul potrivit și momentul potrivit pentru a pleca”.

iurcik

Cu toate că unul dintre visurile lui este să părăsească țara, Dmitrii susține că își iubește patria. „Sunt din familie rusă, am învățat româna doar primele patru clase de la școala muzicală. Din clasa a cincea am trecut în școală rusă, prietenii mei vorbesc doar în limba rusă, profesorii tot, dar acea mică bază din clasele primare m-a sjutat să-mi dezvolt abilitățile în materie de limbă română. Înțeleg bine limba, dar în ceea ce ține de exprimare mai învăț, o fac pentru că îmi place mult Moldova”.

Muzicianul îndeamnă toți tinerii să facă muzică. „Muzica niciodată nu încurcă, datorită ei devii mai armonios, ea ajută mult la nivel spiritual și datorită ei te înveți să treci chiar și peste cele mai grave probleme”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente