Alexei Tulbure: Guvernarea a trecut peste toate liniile roșii în subminarea democrației

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anul parcurs de la ultima aniversare a independenței a fost poate cel mai dezastruos an pentru democrația și statul de drept din Republica Moldova, iar guvernarea în acest an a trecut peste toate liniile roșii în subminarea democrației. Cel puțin asta a declarat analistul Alexei Tulbure, în ajunul Zilei Independenței, fiind solicitat de IPN să puncteze cele mai relevante evenimente sau acțiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democrației, independenței și statului de drept, de la precedenta aniversare a independenței Republicii Moldova.

Potrivit lui Alexei Tulbure, comentatorii politici sunt învinuiți că nu vorbesc despre succesele guvernării, însă ar fi vorbit, să le fi avut aceste succese. Alexei Tulbure amintește despre faptul că, în lipsa unui consens național, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, în pofida poziției principalilor parteneri de dezvoltare, UE și SUA, guvernarea a introdus sistemul mixt de vot. Acesta, în detrimentul interesului general, a democrației, favorizând partidul de guvernământ și pe reprezentanții acestuia.

Totodată, afirmă Alexei Tulbure, atunci când prin intermediul sistemului judecătoresc, totalmente controlat, guvernarea a anulat rezultatele unui vot popular, alegerile primarului capitalei, a fost distrusă ultima redută democratică din Moldova – dreptul cetățeanului de a-și alege puterea. „Eram „democrație electorală” – nu mai suntem. Suntem un popor care am reușit să transformăm propria independență în tragedie”, susține Alexei Tulbure.

Potrivit analistului, acum, în ajunul aniversării independenței, guvernarea pregătește realizarea unei scheme criminale de spălare a miliardelor furate. Adoptarea legii amnistiei financiare, modificările la legea cetățeniei și adoptarea legii privatizării, sunt o operațiune de întoarcere frauduloasă a banilor furați în țară, folosirea lor pentru privatizarea unor întreprinderi de stat, de „spălare” a acestor bani și ulterior de scoatere a lor din Moldova deja în calitate de „bani curați”.

Alexei Tulbure crede că miliardul furat se va întoarce, dar nu la Banca Națională sau în buget, ci în buzunarul hoților, celor care astăzi sunt „clasa guvernatoare” a țării. În buget miliardul furat de „Plahotniuc și Ko” îl vom întoarce noi, cetățenii Republicii Moldova.

Analistul mai menționează că a trecut un an de la precedenta aniversare a independenței statului Republica Moldova, iar senzația că nu avem nici stat, nici lege, nici dreptate și nici viitor în Republica Moldova a devenit aproape absolută.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...