Ruslan Codreanu despre dispoziția în baza căreia au fost evacuați protestatarii din fața monumentului Ștefan cel Mare

Primarul interimar al capitalei Ruslan Codreanu a declarat că dispoziția privind buna desfășurare a evenimentelor dedicate sărbătorii naționale  Ziua Independenței este “una de rutină, care se semnează în fiecare an și conține exact același text ca și în anii precedenți”.

“Dispoziția emisă este una de rutină, care se semnează în fiecare an și conține exact același text ca și în anii precedenți.  În acest perimetru au loc evenimente oficiale, programate cu mult timp în urmă, iar administrația publică locală poartă răspundere directă în cazul apariției unor incidente violente, dacă nu se iau măsurile legale care se impun. În acest sens, am semnat dispoziția privind buna desfășurare a evenimentelor dedicate sărbătorii naționale, Ziua Independenței” a spus Ruslan Codreanu citat într-un comunicat al municipalității.

Declarația a fost făcută după ce polițiștii au intervenit în forță în această dimineață pentru a-i evacua pe manifestanții, care au rămas peste noapte, în fața monumentului lui Ștefan cel Mare.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, autoritățile capitalei au obligația să asigure buna desfășurare a evenimentelor oficiale, programate din timp, cu atât mai mult că la acestea participă mai multe categorii de oficiali, inclusiv reprezentanți ai corpului diplomatic.

Conform legislației în vigoare, pentru buna desfășurare a sărbătorii naționale Ziua Independenței, se declară sistate întrunirile solicitate pentru ziua de 27 august, în perimetrul următoarelor străzi:


Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, pe segmental cuprins între străzile Sfatu Țării și Pușkin;

– Str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, străzile între Mitropolit Dosoftei și București;

– Str. București, între străzile Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și Sfatul Țării;

– Str. Al. Pușkin, între străzile Mitropolit Varlaam și 31 August, 1989;

– Str. 31 August, 1989, între străzile Sfatul Țării și Al. Pușkin;

– Str. Veronica Micle, între străzile Mitropolit G. Bănulescu Bodoni și Al. Pușkin;

– Str. Maria Cebotari, între Mitropolit Dosoftei și București.

După ce protestatarii, rămași duminică noaptea în fața monumentului Ștefan cel Mare, au fost evacuați în această dimineață cu forța, Poliția Națională a declarat că a acționat în strictă conformitate cu imperativele legii, somând atât verbal cât și sonor participanții la acțiunea de protest de a-și sista temporar manifestația, însă fără conformare.

Într-un comunicat de presă, Poliția a precizat că în dimineața zilei de 27 august, la cerința autorităților publice locale, Poliția a somat persoanele aflate în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare, să-și sisteze temporar manifestația, având la bază Dispoziția Primăriei Chișinău din 24 august 2018, cu privire la limitarea temporară a accesul publicului în anumite locuri în ziua de 27 august 2018, care poartă un caracter public.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.