Participanților Marșului Unirii nu li s-a permis să intre în Moldova. Unioniștii au spus că vor instala corturi la frontieră

trgfedwser

Sistemul Informațional al Poliției de frontieră se confruntă cu o problemă din cauza căreia, pentru anumite intervale de timp, se pierde legătura cu baza de date centrală, iar înregistrarea persoanelor are loc cu dificultate. Totodată, cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat. Aceștia au fost întorși la intrarea în Republica Moldova.

Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere. Mai mulți din tinerii participanți nu s-au supus indicațiilor reprezentanților Poliției de Frontieră, prezentând în relația cu polițiștii de frontieră un comportament agresiv, dar și au creat impedimente la deplasarea mijloacelor de transport prin punctul de trecere Leușeni.

Unioniștii, care au mers pe jos 1200 de kilometri pe jos de la Alba Iulia, așteaptă să treacă Prutul la punctul de trecere al frontierei feroviar de la Ungheni. Aceștia sunt împiedicați de Poliția de Frontieră din Republica Moldova.

În aceste momente, o delegație din care fac parte președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, președintele BUN, Ion Leașcenco și un primar din Republica Moldova trec Prutul pentru a purta negocieri cu Poliția de Frontieră din Republica Moldova. Potrivit acestora, oamenii legii din Republica Moldova sunt înarmați și nu permit unioniștilor să treacă frontiera. Asta deși aceștia au depus un demers la Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Moldova, prin care au informat autoritățile despre evenimentul de astăzi și au cerut să li se permită trecerea pe jos.

„Vă e frică de noi? De cei aproximativ 100 de copii care au mers pe jos timp de două luni 1200 de kilometri? Nu vă este rușine? Lăsați-ne să marcăm Anul Centenar cum se cuvine!”, a declarat liderul Acțiunii 2012, George Simion.

„Nu plecăm de aici până nu suntem lăsați să trecem Prutul! Este inadmisibil ca în Anul Centenar să își bată joc în acest hal de noi! Am suportat destul! Ajunge!”, declară Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP”.

Cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, spun că dacă nu vor fi lăsați să treacă Prutul, vor instala corturi chiar la punctul de trecere al frontierei.

Anterior, Poliția de Frontieră a menționat că există informație cu caracter operativ, precum că se va încerca deturnarea Marșului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru. În acest sens, Poliția de Frontieră a întreprins mai multe măsuri de prevenire a unor eventuale provocări în zonele de frontieră și în punctele de trecere:

# mobilizarea personalului pentru a asigura paza sediilor Sectoarelor Poliției de Frontieră și punctelor de trecere, pentru a nu permite pătrunderea unor persoane terțe în interior.
# control riguros asupra persoanelor care prezintă suspecții și există informații operative, inclusiv acele grupuri de persoane care nu-și pot argumenta scopul călătoriei. Aplicarea dispozitivelor speciale în controlul amănunțit al mijloacelor de transport. Acțiunile date sunt întreprinse cu scopul de a nu permite introducerea pe teritoriul R.Moldova a bunurilor interzise prin lege (armament și muniții).
# implicarea activă a echipelor canine la controlul bagajelor, autovehiculelor și sediilor de interes public în zona de frontieră, nemijlocit intensificarea patrulării cu patrupezii special antrenaţi în locurile aglomerate, unde conform competenţelor atribuite ordinea publică este asigurată de către Poliţia de Frontieră.
# control intensificat la frontiera ”verde”, în vederea prevenirii şi combaterii infracționalității transfrontaliere. În acest sens, au fost convocate echipele mobile de-a lungul frontierei de stat, pentru a bloca căile de acces pe traseele naționale și internaționale în caz de necesitate.
# monitorizarea schimbărilor la frontieră și intervenție promtă în cazul apariției situațiilor imprevizibile.
# sporirea colaborării cu organele de ocrotire a normelor de drept naționale și internaționale. Prin intermediul formei publice şi operative de conlucrare cu partenerii de cooperare se acumulează informaţia privind spiritul şi activităţile ce pot constitui ameninţări la adresa ordinii şi securităţii publice.

Poliției de Frontieră atenționează persoanele care intenționează să treacă frontiera că vor acționa în conformitate cu competențele instituționale și fără abateri disciplinare. De asemenea, precizăm că potrivit prevederilor alin. (5) al art.19 al Legii nr.215 din 04.11.2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, controlul la trecerea frontierei se efectuează cu respectarea deplină a demnităţii umane, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, sex, religie, opinie, apartenenţă politică, avere, origine socială, dezabilități, vârstă. Respectiv, toți străini la intrare în Republica Moldova sunt supuși controlului la trecerea frontierei de stat. Precum și în art.17 al aceleași legi sunt prevăzute expres documentele care urmează a fi prezentate de străini pentru justificarea scopului intrării în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente