Andrian Candu despre intervențiile forțate ale polițiștilor de la monumentul Ștefan cel Mare: Au fost foarte corecte

Atunci când cineva nu respectă legea și unele reguli, Poliția are dreptul să intervină, inclusiv în forță. Am văzut că intervențiile Poliției au fost foarte corecte. Nu au fost victime, nu au fost folosite echipamente mijloace speciale, gaze lacrimogene și foarte bine că nu au fost aplicate”. Astfel a comentat președintele Parlamentului Andrian Candu intervenția forțată a oamenilor legii în această dimineață la monumentul lui Ștefan cel Mare.

Solicitat să comenteze situația, Andrian Candu a spus că cei 20 de oameni care au încercat „să sechestreze” monumentul lui  Ștefan cel Mare au fost aduși în câmpul legii.

Până la urmă trebuie să înțelegem că cei 20 de oameni care au încercat „să-l sechestreze” pe Ștefan cel Mare, abstract vorbind, au fost aduși în câmpul legii, deoarece indiferent cum te numești sau ce lider de partid ești, în țara asta trebuie să respecți Legea și reguli clare”, a spus președintele Parlamentului.

Totodată, oficialul a opinat că manifestațiile organizate în PMAN de opoziția pro-europeană „nu sunt proteste, sunt doar manifestarea unor partide politice, organizată mai nou de un binom Maia Sandu și Năstase” și că „acest lucru ar trebui deja să ne obișnuiască”.

Nu ar trebuie de Ziua Independenței, când este o sărbătoare națională să ai un astfel de comportament. Ce au încercat să demonstreze 20-30 de oameni dimineață, fără să le pese de alte sute de mii de oameni, care văd Ziua Independenței altfel precum o văd ei? Mă bucur că cei care au încercat astăzi să destabilizeze situația nu au reușit. Autoritățile și-au dus până la capăt activitățile programate. În rest nu sunt proteste, sunt doar manifestarea unor partide politice, organizată mai nou de un binom Maia Sandu și Năstase, iar lucru ăsta ar trebui deja să ne obișnuiască”, a spus Candu.

Declarația a fost făcută după ceremonia de înmânare a diplomelor și distincțiilor Parlamentului unor persoane notorii din Republica Moldova, cu prilejul Zilei Independenței.

Reamintim că în această dimineață protestatarii, rămași duminică noaptea în fața monumentului Ștefan cel Mare, au fost evacuați cu forța de către poliție, pentru a asigura buna desfășurare a depunerii de flori de către înalții oficiali ai țării.

Polițiștii echipați au intervenit chiar în primele ore ale dimineții, tot perimetrul din preajma monumentului fiind practic împânzit de mascați.

Oamenii ședeau în fața monumentului. După ce protestatarii au refuzat să se mute, polițiștii au început să-i scoată cu forța.

La un moment dat s-a iscat o altercație dintre participanții la miting și polițiști. Liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase au fost luați cu forța. În tot acest timp Maia Sandu a scandat “Rușine”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.