Senatorul american John McCain a murit

Senatorul american John McCain, considerat un erou al Războiului din Vietnam şi personalitate a politicii americane, a murit sâmbătă la vârsta de 81 de ani de un cancer la creier împotriva căruia a luptat circa un an, a anunţat biroul său, preluat de agenţiile internaţionale de presă.

“Senatorul John Sidney McCain III a murit la orele 16.48, la 25 august 2018. Lângă senator se aflau în momentul decesului soţia sa, Cindy, şi familia lor”, a informat biroul senatorului într-un comunicat.

Vestea decesului fostului candidat republican la președinția Statelor Unite în 2008 a venit la o zi distanță după ce familia acestuia a anunţat vineri că McCain a decis să înceteze tratamentul împotriva cancerului cerebral care i-a fost descoperit de medici acum un an.

Fostul candidat republican la alegerile prezidențiale câștigate de Barack Obama în 2008 era sub tratament din iulie 2017, după ce a fost diagnosticat cu glioblastom, o formă agresivă de cancer cerebral, cu o rată foarte mică de supravieţuire.

Erou al războiului din Vietnam, McCain a fost prizonier timp de cinci ani, fiind torturat în timpul captivităţii.

John McCain a fost președintele Comitetului pentru servicii armate din Senatul american în ultimii ani și membru al Congresului SUA din anul 1983. Din 1987 a făcut parte din Senatul Statelor Unite.

De-a lungul carierei sale publice, McCain s-a poziționat drept un puternic susținător al relației transatlantice, al extinderii NATO spre Europa de Est, iar în ultimii ani a criticat agresivitatea Rusiei în regiune, pledând pentru sprijin militar acordat aliaților europeni.

În februarie 2018 a fost distins cu premiul “Ewald von Kleist Award”, distincție acordată încă din anul 2009 de Conferința pentru Securitate de la Munchen personalităților cu ”o activitate impresionată în menținerea păcii și soluționarea conflictelor”. Primul laureat al acestui premiu a fost Henry Kissinger.

Sursa: Caleaeuropeana.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.