Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chișinău trebuie să recunoască fară ocolișuri că R.Moldova traversează o criză profundă


Promo-LEX: e nevoie de un plan de măsuri anticriză pe masură.

Fostul ministrul de finanțe, Veaceslav Negruță, împreună cu noii săi colegi economiști de la organizația neguvernamentală Expert Grup a elaborat și propune guvernului un plan anticriză. Ei consideră că Republica Moldova se confruntă cu o criză multiplă iar măsurile de răspuns propuse sunt pe măsură.

Proaspătul guvern, întâi de toate, ar trebui să recunoască, fara ocolisuri, ca Republica Moldova traverseaza o criza profunda şi să să anunțe un plan de masuri anticriză pe masură. Asta este una din recomandările din studiul realizat de Expert Grup. Fără măsuri urgente dificultăţile economice, bancare, financiare, instituţionale şi sociale se vor agrava, iar executivul nu-şi va putea pune în aplicare programul de guvernare pentru care a obţinut votul de încredere a aleşilor poporului, se arată în studiu. Unul din autori, fostul ministru al finanţelor, în prezent, expert la Centrul independent Expert Grup:

„Discursurile politice şi publice care au fost lansate în ultimul timp arată foarte clar că este înţelegerea generală că Moldova e în criză. Deocamdată nu am văzut şi unele propuneri sau unele măsuri adecvate pentru a combate această criză la nivel de guvern. Bine, guvernul este nou, avem o echipă nouă, un timp prea scurt, pentru a avea ceva ca reacţie imediată. Dar în timpul cel mai apropiat presupun că anumite lucruri ar trebui să fie cristalizate şi clarificate, iar un plan anticriză este un instrument necesar în astfel de situaţii.”

Experţii au schiţat mai multe repere care în opinia lor ar trebui să se regăsească într-un eventual plan anticriză. Trei remedii ar fi cele mai urgente şi ar produce efecte imediate spune Veaceslav Negruţă. Este vorba de neimplicarea politicienilor în activitatea instituţiilor care au fost partajate politic, dupa care ar fi necesar un plan de asanare a sistemului bancar, care este generatorul crizelor din Moldova şi la fel de urgenta ar fi rectificarea bugetului în Parlament, dar nu prin asumare de răspundere a guvernului, manevra pusa in aplicare la adoptarea bugetului, ci in urma unor dezbateri in toata legea . L-am întrebat pe Veaceslav Negruţă dacă guvernarea ar avea suficienta voinţă politică pentru a pune în aplicare aceste măsuri:

„Nu văd alternativă. Dacă nu va exista voinţă politică pentru a pune în aplicare un plan anticriză situaţia ar putea degrada mai departe şi să iasă de sub control.”

Pentru atenuarea crizei instituţionale, Expert Grup propune proaspătului guvern, între altele, să renunte la instituțiile publice inutile, dar sa mai şi elimine blocajele în funcționarea instituțiilor care rezulta din acordul de constituire a AIE3. Pentru criza din sistemul bancar, soluțiile ar fi consolidarea independenței BNM, demararea imediată a etapei a doua a investigației independente privind furtul din sectorul bancar şi tragerea la răspundere pe cei care se va constata că au fost implicaţi. Nu în ultimul rând, experţii insistă să fie interzis prin lege companiilor off-shore să achiziționeze acțiuni bancare. Între remediile imediate pentru criza bugetară, Expert Grup propune dinamizarea dialogului cu partenerii de dezvoltare, relansarea imediată a negocierilor cu FMI, dezghețarea fondurilor europene. Reforma sistemului de pensii, dar şi a celui de protecție socială sunt esențiale pentru atenuarea crizei sociale. Acestea sunt doar câteva din repere, care în opinia experților, ar trebui să se regăsească în planul anticriză a guvernului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG