(foto) Zece personalități ale Moldovei au primit Premiul Național în valoare de 100.000 de lei. Cine sunt aceștia

collage

Zece personalități marcante din domeniul medicinei, științei, literaturii, culturii, artei agriculturii, din segmentul de caritate și securitate au fost distinși cu Premiul Național în cadrul unei Gale a laureaților, transmite IPN.

Premiul Național pentru anul 2018 a fost acordat următorilor laureați:

#Oleg Lupan, doctor habilitat în științe tehnice, profesor universitar, pentru contribuții originale la dezvoltarea nanotehnologiilor și promovarea științei naționale peste hotare.

#Pentru opera literară și activitatea de cercetare în domeniul istoriei Basarabiei, Premiul Național i s-a acordat lui Iurie Colesnic.

#Pentru cercetările și activitatea practică de excepție în domeniul reumatologiei, cu Premiul Național a fost distinsă Liliana Groppa, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar.

#Gheorghe Savin, doctor habilitat în agricultură, conferențiar cercetător, s-a învrednicit de Premiul Național pentru activitatea de selecție și dezvoltarea genofondului național al viței de vie.

#Regizorul Viorel Mardare a luat Premiul Național pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova.

#Pentru inovații și activitate de excepție în domeniul chirurgiei inimii și promovarea imaginii Republicii Moldova, Premiul Național i-a fost oferit lui Aureliu Batrânac, doctor în științe medicale, conferențiar cercetător.

#Pentru contribuție la promovarea identității culturale și salvgardarea portului popular din Republica Moldova, Premiul Național i s-a conferit Mariei Cristea, meșter popular, fondator și director al Casei Portului Popular „Casa Cristea”.

#Premiul Național i-a fost acordat şi solistului principal al Teatrului Bolșoi, baritonul Andrei Jilihovschi, pentru arta interpretativă de excepție și promovarea imaginii Republicii Moldova.

#Pentru contribuție la realizarea proiectelor de caritate, pentru incluziunea persoanelor cu nevoi speciale și pentru model de cetățenie responsabilă pentru țara de origine Republica Moldova, Premiul Național i-a fost acordat Victoriei Dunford, director executiv al Asociației de caritate „MAD-Aid Limited”.

Un alt premiant este Ion Solonenco, general de brigadă în retragere, conducător al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, pentru contribuție considerabilă la promovarea politicii de reintegrare și securitate a țării.

Premiul Național, în valoare de 100 de mii de lei, se acordă anual cetățenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile în diverse domenii de activitate. Câștigătorii premiului sunt selectați în bază de concurs de dosare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente