00:37:08 24.04.2024
Stiri

FOTO, VIDEO // Zece personalităţi din domeniile ştiinţei, culturii, artei, carității și securității naționale au primit Premiul Național 2018. Cine a fost marele absent al galei

Social 25.08.2018 13:00 Vizualizări2770 Autor: Ziarul National
FOTO, VIDEO // Zece personalităţi din domeniile ştiinţei, culturii, artei, carității și securității naționale au primit Premiul Național 2018. Cine a fost marele absent al galei


Zece personalităţi din domeniile ştiinţei, culturii, artei, carității și securității naționale au intrat în posesia Premiului Național 2018, în cadrul unei gale organizate la Palatul Republicii cu prilejul aniversării a 27-a a proclamării Independenţei R. Moldova. De asemenea, câștigătorii vor primi și câte 100 de mii de lei din partea Guvernului.

Distincțiile au fost înmânate de premierul Pavel Filip, care a declarat că Gala Premiului Naţional 2018 demonstrează că avem realizări și că republica produce valori.

„Premiul Național este evenimentul prin care declarăm că ne dorim oameni frumoși, oameni talentați și creativi, care știu să încurajeze prin puterea exemplului. Profesioniști, dedicați, muncitori. Vorbim despre oameni care au reușit. Despre oameni care promovează imaginea țării chiar și în afara ei. Oameni care, prin realizările lor, ne obligă să credem că se poate. Într-o perioadă în care s-ar părea că ne lipsesc modele de urmat, iar între valori și non-valori separația nu întotdeauna este clară, este important să spunem tinerei generații că avem exemple și oameni la care ne putem raporta”, a precizat premierul.

Și cunoscutul regizor, actor și scenarist Viorel Mardare a fost desemnat laureat al Premiului Național pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii R. Moldova. Tânărul regizor diagnosticat cu cancer nu a putut veni să-și ridice premiul, deoarece se află la tratament la o clinică din Viena, Austria. În locul său, pe scenă au ieșit sora sa, Angela Mardare Titencov, și cunoscutul regizor Sergiu Prodan.


În domeniul medicinii, pentru activitate de excepție, inovații și cercetări au fost premiați doctorii în științe medicale, chirurgul Aureliu Batrânac și reumatologul Liliana Groppa. Pentru contribuție la dezvoltarea nanotehnologiilor și promovarea științei naționale peste hotare a fost apreciat savantul Oleg Lupan.

Doctorul habilitat în agricultură Gheorghe Savin a fost premiat pentru dezvoltarea genofondului național al viței-de-vie, iar Maria Cristea, meșter popular, fondatoare și director al Casei Portului Popular a fost apreciată pentru promovarea identității culturale și protejarea portului popular.

Pentru opera literară și activitatea de cercetare în domeniul istoriei Basarabiei a fost premiat scriitorul Iurie Colesnic, iar pentru arta interpretativă de excepție și promovarea imaginii R. Moldova a fost apreciat baritonul, solistul principal al Teatrului Bolșoi, Andrei Jilihovschi.

În acest an, premiul a fost oferit și pentru activitatea de caritate. Victoria Dunford, director-executiv al Asociației de caritate „MAD–Aid Limited” a fost premiată pentru contribuția sa la realizarea proiectelor privind incluziunea persoanelor cu nevoi speciale. Ion Solonenco, general de brigadă în retragere, conducător al Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control a fost premiat pentru activitatea de promovare a politicii de reintegrare și securitate a țării.

Premiul Naţional, în valoare de 100 de mii de lei, se acordă anual cetățenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile în diverse domenii de activitate. Câştigătorii premiului sunt selectați în bază de concurs.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md