/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/INFOGRAFIC/ Câți bani cheltuie moldovenii pentru a pregăti un elev de clasa întâi pentru școală

25 august 2018, ora 11:09

Au fost analizate cheltuielile pe care le fac părinții pentru a-și trimite copilul în clasa întâi atât în Moldova, cât și în alte 36 de țări din lume, unde anul școlar începe în lunile august-septembrie. Autorii analizei au clasificat articolele analizate în patru categorii: accesorii pentru depozitare, articole pentru scris, produse pentru colorat și îmbrăcămintea pentru sport.

Potrivit clasamentului pe țări, moldovenii cheltuie circa 36% dintr-un salariu lunar mediu pentru a achiziționa articole pentru a pregăti un elev pentru clasa întâi, fiind și a doua țară din fruntea clasamentului. Prima în top este Nigeria, care sunt nevoiți să dea din salariul lor chiar 54%.

La coada clasamentului se află țări precum Suedia, Canada, Franța, SUA, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, unde pregătirea unui elev din școală nu depășește 4 la sută dintr-un salariu mediu.

Datele au fost prezentate pe baza prețurilor actuale ale magazinelor online din cele 36 de țări ale lumii. Coșul de cumpărături analizat cuprinde 27 de poziții: a ghiozdanului, articolelor pentru scris și de papetărie și a îmbrăcămintei pentru educație fizică. Pentru calcularea unei medii a prețului anumitor produse, au fost folosite articolele cu preț mic și mediu. Pentru calcularea valutei, s-au folosit cursurile valutare medii din luna iulie a anului 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram