Statistici: Moldova, lider în CSI la creșterea volumului transportat de mărfuri

Moldova este lider la capitolul ritmul de creștere a transporturilor de mărfuri în CSI în prima jumătate din acest an. Conform Comitetului de Statistică din CSI, în ianuarie iunie 2018, întreprinderile din Republica Moldova au transportat cu 14,9% mai multe mărfuri decât în perioada similară din anul trecut.

Țara noastră este urmată de Armenia, unde transportul de mărfuri a crescut cu 13,8%, iar TOP-3 este încheiat de Belarus – 8%.
În Kazahstan, ritmul de creștere al transporturilor de mărfuri a fost de 5,2%, în Uzbekistan – 4,5 la sută, Kârgâzstan – 3,5 la sută, Rusia – 2,4%, Azerbaidjan – 2,1%. O creștere foarte modestă a fost înregistrată în Tadjikistan – 1%, dar și în Turkmenistan – 0,4%. În Ucraina, transportul de mărfuri a cunoscut un declin, în prima jumătate din acest an, fiind cu 1,2% mai mic decât în ianuarie-iunie 2017.

Biroul Național de Statistică oferă date mai complete privind transportul de mărfuri din Moldova. Astfel, doar în luna iulie 2018, întreprinderile de transport feroviar, rutier, fluvial şi aerian au transportat 1,9 milioane de tone de mărfuri sau cu 16,3% mai mult faţă de luna precedentă şi cu 17,2% – în raport cu luna iulie 2017.

Bilanțul pentru 7 luni din 2018 este de aproape 10 milioane de tone, volum superior celui înregistrat în perioada similară din 2017 cu 15%.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.