Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Dosar penal pentru pregătirea…

DOC Dosar penal pentru pregătirea dezordinilor în masă. Explicațiile poliției și nedumerirea opoziției

Direcția generală urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției a deschis, la 21 august 2018, un dosar penal în temeiul bănuielii rezonabile de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 26.și art.285 al(1) din Codul Penal, pregătirea la dezordini în masă. PLDM, formațiunea care se regăsește printre organizatorii protestului din 26 august 2018 a primit, în acest sens, un demers, semnat de Mihai Arnaut, ofițer principal de urmărire penală pe cauze excepționale al Direcției Generală urmărire penală. 

„S-a constatat că anumite persoane au postat pe rețeaua de socializare facebook înregistrări video și mesaje prin care cheamă lumea la participare activă la dezordini în masă, însoțite de aplicarea violenței împtriva persoanelor, cu pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri și de aplicarea altor obiecte în calitate de armă, precum și de opunere de rezistență violentă sau armată reprezentanților autorităților, implicit pregătesc comiterea unor astfel de fapte în cadrul întrunirii preconizate pentru data de 26 august curent”, se menționează în documentul adresat de către organele de drept. În context, Arnaut cere PLDM-ului să desemneze un coordonator al  întrunirii pe care să-l comunice autorităților.

Vedeți, mai jos, demersul semnar de IGP 

Un asemenea demers l-ar fi primit și Maia Sandu, lidera PAS. Am primit o sesizare din partea MAI prin care ne comunică că a fost deschisă o cauză penală pe subiectul protestului din 26 august. Instituțiile statului bănuiesc că acolo se vor întâmpla acțiuni violente și ne sesizează pe noi, partidele de opoziție, să ne asumăm responsabilitatea. Noi le spunem instituțiilor statului că ele sunt cele care primesc bani din impozitele cetățenilor pentru a asigura ordinea publică. Responsabilitatea este a dânșilor. Noi am chemat și continuăm să chemăm oamenii la proteste pașnice. Am văzut că doar guvernarea este cea care vrea să transforme aceste manifestații pașnice în violențe”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței de presă, organizată de Mișcarea de Rezistență Națională „ACUM”, în fața sediului televiziunii naționale „Moldova 1”.

Mișcarea de Rezistență Națională „Acum” a cerut timp de antenă și reflectarea obiectivă a protestului din 26 august. „Moldova 1 a juns să fie o instituție de buzunar a lui Plahotniuc. Emisiunile sunt realizate astfel încât nu există opoziție în Moldova. Cerem conducerii să înceteze să mai exprime voința puterii și să ofere timp de antenă opoziției. Cerem să reflecte amplu și obiectiv protestul din PMAN, cu invitarea organizatorilor și analiștilor politici”, a declarat și Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma DA.

În cadrul conferinței de presă, Igor Munteanu, membru al Mișcării „ACUM” a spus că „este nevoie de jurnaliști, de reflectare obiectivă și nepărtinitoare. Cenzura e o pată rușinoasă pe obrazul democrației. Mă adresez jurnaliștilor să nu devieze de la standartele deontologice și să deschidă ușile spre opoziție și societatea civilă”.

Octavian Țîcu, și el membru „ACUM”, a transmis că „pe 26-27 august vom consemna un protest și vom sărbători Ziua Independenței neordinar”.

Liderii partidelor de opoziţie PAS, Platforma DA şi PLDM, care fac parte din Mişcarea de Rezistenţă ACUM, atenționează că protestul din 26 august va fi pașnic, nonviolent și cere guvernării să nu încerce infiltrarea provocatorilor în rândul protestatarilor. Toți participanții la protest au obligația să respecte ordinea publică și cererile legitime ale organizatorului protestului. Dacă vedeți persoane care încalcă ordinea publică sau incită la violență (provocatori):

  • îndepărtați-vă de ei;
  • anunțați imediat poliția și/sau persoanele desemnate de organizatorul protestului;
  • fotografiați-i / filmați-i cu orice mijloace pe care le aveți (telefon, camere video etc.), după caz, plasați
    înregistrările în spațiul public (rețele sociale) și eventual pe platforma on-line www.monitor.md;

Mai multe ONG-uri au elaborat un ghid cu recomandări pentru participanții la proteste.