„Misiunea lui Stéphane Bridé este atipică, de altfel ca şi parcursul personal al acestui francez. A căuta în Europa de Vest sau şi mai departe competenţe care lipsesc acasă este ceva la modă în fostele republici sovietice supărate cu Rusia lui Vladimir Putin”, notează ziaristul de la Le Point.

Jurnaliştii francezi amintesc că diplomaţia georgiană a fost deja condusă de o franţuzoaică, iar Ucraina şi-a numit un lituanian la Economie şi o americancă la Finanţe, Bridé însă se află într-o poziţie „contrar precursorilor săi”.

În căutarea unui tehnocrat european competent, Partidul Democrat, i-a propus portofoliul Economiei şi aşa cum „niciun moldovean nu ar avea curajul să se ia de anumite interese superioare”, Bridé a fost ales.

Le Point reaminteşte în acest context despre „furtul miliardului”, care i-a făcut faimoşi pe moldoveni în întreaga lume.

În opinia jurnaliştilor francezi, acest scandal era cât pe ce să compromită intrarea lui Stéphane Bridé în guvernul moldovean, întrucât fostul patron al acestuia, cabinetul de audit Grant Thornton, fusese cel care auditase cele trei bănci implicate în scandalul mai sus amintit.

„Nu-i deci de mirare că această afacere ‘a miliardului furat’ îl va urmări pe veci pe vice-premierul moldovean şi îi va mai da multă bătaie de cap”, scrie Le Point.

Anterior şi publicaţia britanică The Guardian i-a dedicat un amplu material ministrului moldovean al Economiei.

Stéphane Bride este cetăţean francez şi moldovean, stabilit în Republica Moldova de mai mulţi ani, care s-a specializat în domeniul auditului.
Bride a ajuns în Republica Moldova la sfârşitul anilor ’90, ca asociat al companiei Ernst & Young, ulterior deţinând funcţia de director al acesteia în ţara noastră. Ernst & Young până în 2009 s-a ocupat de auditul majorităţii băncilor din ţară, inclusiv a Victoriabank, care aparţinea lui Vladimir Plahotniuc, dar şi a Fincombank, controlată de Oleg Voronin.

În 2010, francezul care obţinuse între timp şi cetăţenia moldovenească, s-a alăturat companiei Grant Thornton, a căror primi doi clienţi au fost
Moldindconbank, controlată de Veaceslav Platon, şi Energbank.

Ulterior, Grant Thornton a reuşit să se dezvolte, ajungând să se ocupe şi de auditul Băncii de Economii, Băncii Sociale şi a Unibank.

Mai mult, în perioada în care Grant Thornton, în fruntea căreia se află ministrul moldovean al Economiei, s-a ocupat de auditul Moldindconbank, prin intermediul băncii s-ar fi spălat peste 18 miliarde de euro, potrivit unei investigaţii OCCRP.

Sursa: independent.md

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.