Cod Portocaliu de rujeolă: În cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei se vor afla câte un lucrător medical

Poliția de Frontieră a inițiat un șir de măsuri în punctele de trecere pentru monitorizarea, detectarea și notificarea alertelor privind persoanele suspecte de caz probabil de infectare cu virusul rujeolic.

Astfel, până la finele lunii curente, în cele mai solicitate puncte de trecere se vor afla câte un lucrător medical care va acorda asistența necesară călătorilor, fiind o măsură luată cu scop de a preveni transmiterea transfrontalieră a virusului rujeolic, cât și de a fluidiza traficul la frontieră.

Totodată, s-a cerut polițiștilor de frontieră de a reactualiza registrul de evidenţă a călătorilor suspecţi de infectare depistaţi în punctele de trecere și de a monitoriza permanent fluxul de călători, prin sporirea atenției față de persoanele sosite din Ucraina și România, în special față de copii.

Totodată, specialiștii medicali ai Poliției de Frontieră au venit cu un set de recomandări privind protecția individuală a personalului antrenat în efectuarea controlului trecerii frontierei de stat. Astfel că efectivul de la frontieră trebuie să respecte distanța de convorbire cu călătorii, să întrețină încăperile de serviciu în stare curată și să folosească măști în cazurile de apariție a riscurilor de contact cu persoanele suspecte de îmbolnăvire.

Dacă vor fi identificați călători cu simptomatica caracteristică rujeolei, în orice subdiviziune de frontieră s-a dispus amenajarea unui spaţiu separat corespunzător (izolator) pentru intervievarea persoanei suspecte sau afectate, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală acesteia.

La fel, asigurarea accesului serviciului medical corespunzător, autospecialei şi mijloacelor pentru efectuarea diagnozei, prelevarea probelor biologice, care să permită examinarea şi preluarea rapidă a persoanei bolnave.

Ieri, 22 august 2018, în punctul de trecere Tudora șeful secției medicale a IGPF, Marius Balea, a informat efectivul aflat în serviciu despre virusul rujeolic și a solicitat seriozitate din partea fiecăruia, prezentând o atenție deosebită la starea de sănătate a celor mai mici călători – copii. De asemenea s-au purtat discuții cu părinții care se întorceau din călătorie, explicându-le importanța vaccinării împotriva acestui virus.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.