Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM a ridicat regimul de…

BNM a ridicat regimul de supraveghere intensivă la Victoriabank

sursa: moldnova.eu

Banca Națională a Moldovei (BNM) a ridicat regimul de supraveghere intensivă la Victoriabank după jumătate de an de la preluarea pachetului de control de către Banca Transilvania (BT) și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD). 

În ianuarie 2018, BNM declara că va decide ridicarea regimului de supraveghere intensivă, după „evaluarea de etapă activității băncii și evoluției guvernanței corporative, ca urmare a preluării pachetului de control de către BT și BERD”.

Decizia a fost luată la 22 august, curent, după ce s-a constatat că:

  • banca asigură transparentizarea structurii acționariatului băncii ca urmare a achiziționării a 72,19% din capitalul social de VB Investment Holding B.V., societate deținută de Banca Transilvania din România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD);
  • a fost aprobat un nou Consiliu de administrație al băncii, care este funcțional din data de 9 august 2018;
  • a fost diminuat soldul creditelor neperformante în perioada 2017-2018 și realizate acțiunile incluse în planurile de remediere prescrise anterior de BNM.

Victoriabank a fost plasată în supraveghere specială pe 11 iunie 2015 din cauza neregulilor stabilite atunci de către Banca Națională. Ulterior, supravegherea specială a fost înlocuită cu supravegherea intensivă (4 octombrie 2016), urmare modificărilor legislative.

La 16 ianuarie 2018 și la 26 aprilie 2018, au avut loc licitații pe piața reglementată a Bursei de Valori a Moldovei, la care s-au vândut pachetele de acțiuni cu o cotă de 39,2% și, respectiv, de 5,42% din capitalul băncii. Drept urmare, investitor a devenit Banca Transilvania, primul grup bancar ca mărime din România, în parteneriat cu BERD. În prezent, acestea dețin o cotă de 72,19% din capitalul social al Victoriabank.

Citiți și: