BNM a ridicat regimul de supraveghere intensivă a „Victoriabank”

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a ridicat miercuri regimul de supraveghere intensivă a BC „Victoriabank” S.A.

Decizia a fost luată după ce s-a constatat că banca asigură transparentizarea structurii acționariatului băncii ca urmare a achiziționării a 72.19 la sută din capitalul social de VB Investment Holding B.V., societate deținută de Banca Transilvania din România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În același timp, a fost aprobat un nou Consiliu de administrație al băncii, care este funcțional din data de 9 august 2018. Totodată, a fost diminuat soldul creditelor neperformante în perioada 2017-2018 și realizate acțiunile incluse în planurile de remediere prescrise anterior de BNM.

B.C. „Victoriabank ” S.A. a fost plasată în supraveghere specială pe 11 iunie 2015 din cauza neregulilor stabilite atunci de către Banca Națională. Ulterior, supravegherea specială a fost înlocuită cu supravegherea intensivă (4 octombrie 2016), urmare modificărilor legislative.

La 16 ianuarie 2018 și la 26 aprilie 2018, au avut loc licitații pe piața reglementată a Bursei de Valori a Moldovei, la care s-au vândut pachetele de acțiuni cu o cotă de 39.2 la sută și, respectiv, de 5.42 la sută din capitalul băncii.

Drept urmare, investitor a devenit Banca Transilvania, primul grup bancar ca mărime din România, în parteneriat cu BERD. În prezent, acestea dețin o cotă de 72.19 la sută din capitalul social al B.C. „Victoriabank” S.A.

Foto: Newsmd.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.